Moskou krijgt EK dressuur niet klaar

Het Europees kampioenschap dressuur verhuist zo goed als zeker naar Duitsland. Het evenement was toegewezen aan Moskou, maar de Russen hebben grote problemen met de organisatie. Het EK vindt plaats van 27 tot en met 31 juli.

De internationale hippische federatie (FEI) heeft gisteravond gevraagd of het EK in Hagen am Teutoburger Wald, in de buurt van Osnabrück, kan worden gehouden. Mariëtte Withages, de Belgische voorzitter van het dressuurcomité, verwacht dat de beslissing volgende week valt.

Volgens Withages is er ook belangstelling uit Nederland. Dat is met Anky van Grunsven en Edward Gal als kanshebbers voor de individuele titel niet verwonderlijk. Maar met het Duitse Hagen, vlak over de grens, kunnen de Nederlandse fans ongetwijfeld beter leven dan met Moskou.

De moeilijkheden in de Russische hoofdstad hebben vooral te maken met bestuurswisselingen binnen de Russische bond. De nieuwe functionarissen kwamen op het idee het EK niet in het centrum van Moskou te houden maar te verplaatsen naar een complex veertig kilometer buiten de stad. Bij de Olympische Spelen van 1980 werden daar de hippische onderdelen afgewerkt.

,,Twee jaar geleden was het nog een ruïne'', weet Withages. Omdat er geruime tijd niets was vernomen van de organisatie, liet de FEI afgelopen weekeinde een technisch gedelegeerde ter plaatse poolshoogte nemen. Hij zal een rapport maken, aan de hand waarvan de dressuurcommissie tijdens een vergadering in Londen een besluit zal nemen.

Behalve een goede infrastructuur eist de FEI ook financiële garanties. ,,Er is haast bij'', zegt Withages. ,,Er hangt veel van een EK af.'' Daarom heeft ze vorige week al contact opgenomen met Ullrich Kasselmann, de eigenaar van het veertig hectare grote Hagener paardensportcentrum. Op dat complex zijn behalve een stadion nog drie dressuurpistes en drie indooraccommodaties.

,,Het is kort dag. Het zal moeite kosten, maar het is zeker mogelijk'', zegt fokker en handelaar Kasselmann over de eventuele organisatie.