Minister wil lintje terug

Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wil dat H. van O., de veroordeelde oprichter van een instituut voor begaafde kinderen, zijn lintje teruggeeft.

Het ministerie van Onderwijs onderzoekt met het kapittel van de civiele orde en de burgemeester van de gemeente waar Van O. woont op welke manier het departement de onderscheiding terug kan krijgen.

Van O. werd drie jaar geleden veroordeeld tot vijftien maanden celstraf, waarvan vijf voorwaardelijk. Uiteindelijk heeft hij zeven maanden gezeten. Enkele jaren eerder had hij een koninklijke onderscheiding gekregen. Van O. werd eind 2000 aangehouden nadat twee minderjarige meisjes aangifte tegen hem hadden gedaan.

Van O. is ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg dit in 1998 voor zijn werk met hoogbegaafde kinderen. Hij is oprichter van een gerenommeerd instituut waar hoogbegaafde kinderen vanaf zeven jaar extra cursussen kunnen volgen.

Volgens de wet vervalt die onderscheiding wanneer iemand een gevangenisstraf krijgt van meer dan een jaar. De betrokkene moet de erbij behorende versierselen inleveren. ,,Ik ben onterecht veroordeeld en heb bovendien minder dan een jaar gezeten'', aldus Van O. ,,Ik vertik het om de onderscheiding in te leveren, ik laat me niet verder onteren.'' Van O. heeft een brief met deze strekking naar Van der Hoeven gestuurd en wacht op antwoord.