Mannen-voelgoedfilm

Vaders en zonen, in de voelgoedfilm voor mannen Around the Bend zijn ze verdeeld over vier generaties, ieder met zijn eigen problemen en plaats in de stamboom. De pater familias is Michael Caine, ziek en stervend, maar tot zijn laatste snik excentriek. Samen met kleinzoon Jason en achterkleinzoon Zach vormt hij een gezin, waarin de rollen van de afwezige zoon, vader en grootvader Turner afwisselend door de anderen worden ingevuld. Iedere vader is immers ook een zoon, enzovoort.

Dat het door acteerkanon Christopher Walken gespeelde verloren schaap toch weer terugkeert bij de kudde hoeft bij dit type film geen verrassing te heten. Noch dat dat met de nodige norse obstakels gepaard gaat, die niet zozeer trauma als wel teleurstelling en trots verraden. Alleen Zach is blij en verrast: ,,Opa, je bent niet dood!''

Walken speelt zijn terugkeer uit het verleden als een ware opstanding. Op een dag staat hij daar gewoon, in het tegenlicht, als een wreker uit een western.

Around the Bend volgt echter de conventies van dat andere Amerikaanse genre: de roadmovie-op-weg-naar-verzoening. Om een of andere reden moet onderweg zo'n beetje elke Kentucky Fried Chicken van de Verenigde Staten worden aangedaan. De eindcredits onthullen niet of dit een vorm van plotsturende product placement was, zoals in de hamburgerfilm White Castle. En het is beslist niet het speelfilmantwoord op de guerrilladocumentaire Super Size Me waarin McDonalds de nodige anti-reclame te verduren kreeg.

Kentucky Fried Chicken riep bij debuterend schrijver/regisseur Jordan Roberts waarschijnlijk precies dat all American-familiegevoel op dat ook in zijn film zit. Dankzij de ironiserende ondertonen in de acteerduels tussen Caine en Walken wordt dat nooit te zijig.

Around the Bend. Regie: Jordan Roberts. Met: Michael Caine, Christopher Walken, Josh Lucas, Jonah Bobo, Glenne Headly. In: 6 bioscopen.

    • Dana Linssen