LSI blijft azen op Van der Hoop

Projectontwikkelaar LSI ziet vooralsnog geen redenen om af te zien van de overname van Van der Hoop Bankiers. Vrijdag werd bekend dat de Amsterdamse effectenbank zijn jaarrekening over 2004 mogelijk moet herzien wegens een belastingclaim van 8,3 miljoen euro. Als direct gevolg hiervan heeft de bank een voorgenomen achtergestelde lening ter waarde van ruim 30 miljoen euro afgeblazen. De aandeelhoudersvergadering, die voor gisteren gepland stond, is tot nader order uitgesteld.

Projectontwikkelaar LSI, in handen van L. Smits, bracht half april een bod uit van 6 euro per aandeel, goed voor 34,7 miljoen euro. Het bedrijf uit Rotterdam nam vrijwel onmiddellijk een belang van ruim 50 procent in Van der Hoop. Een woordvoerder van LSI laat desgevraagd weten dat het boekenonderzoek bij Van der Hoop ,,gewoon doorgaat''. ,,Over een week of drie'' verwacht LSI de uitkomst hiervan naar buiten te brengen. Vooralsnog zijn de slechte berichten bij Van der Hoop geen aanleiding voor LSI om het bod aan te passen of er vanaf te zien. De woordvoerder: ,,We hebben in april duidelijke afspraken gemaakt met een grote groep aandeelhouders. Uiteraard zijn daar de nodige voorwaarden aan verbonden.''

Van der Hoop bracht afgelopen vrijdag het bericht naar buiten dat bepaalde ,,transacties van dochtervennootschappen'' van de bank ,,op grotere schaal dan aanvankelijk aangenomen, kunnen leiden tot claims''. Het gaat daarbij met name om dochterbedrijf Padt en Van Kralingen, dat in 2001 een bedrijf kocht en verkocht. Hierover zou onvoldoende vennootschapsbelasting zijn afgedragen. De hoogte van de belastingvordering bedraagt 8,3 miljoen euro. Dat bedrag kan de nettowinst van Van der Hoop over 2004 (858.000 euro) omzetten in een aanzienlijk verlies. De omzet in 2004 bedroeg 16,2 miljoen.

Over de omvang van mogelijke andere claims rond andere zaken wilde Van der Hoop-topman P. van Hooijdonk vanochtend geen mededelingen doen. ,,Het onderzoek daarnaar loopt nog.'' Van Hooijdonk bestrijdt dat het afblazen van de lening zijn bedrijf in geldnood brengt. ,,We hebben nog geen concreet plan, maar uit reacties van klanten en investeerders proeven we dat er andere manieren zijn om geld op te halen.''

De koers van Van der Hoop daalde vanochtend met 2 procent tot 4,80 euro.