Kabinet impopulair

Het vertrouwen in het kabinet-Balkenende II blijft volgens een recente opiniepeiling ,,historisch'' laag. Slechts 19 procent (twee maanden geleden 16 procent) van de ondervraagden heeft vertrouwen in de coalitie van CDA, VVD en D66, zo meldt TNS-Nipo in opdracht van politiek magazine PM Den Haag.

Als de bevolking bij het komende referendum tegen de Europese Grondwet stemt en het kabinet dat advies negeert, kan dat volgens onderzoeker Remco Frerichs van TNS-Nipo wel eens funest zijn voor het vertrouwen. Frerichs: ,,Misschien zetten ze daarmee hun eigen loopbaan op het spel.''

Ook bij de aanhang van twee coalitiepartners is het enthousiasme over Balkenende II ver te zoeken. D66'ers hebben ,,de moed al lang opgegeven en zelfs de helft van de VVD-aanhang heeft inmiddels geen vertrouwen meer'' in het kabinet, aldus de opiniepeiling.