Iran belooft steun wederopbouw Irak

Iran steunt de nieuwe Iraakse regering ten volle en zal er alles aan doen om de grenzen dicht te houden voor rebellen die in Irak aanslagen willen plegen.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, heeft dat gisteren gezegd tijdens een bezoek aan Bagdad.

Kharrazi zei dat het de plicht van Iran is bij te dragen aan de wederopbouw van Irak, ondanks de overheersing van dat buurland door Irans vijand Amerika. ,,Hoeveel meningsverschillen er ook zijn tussen ons en de Verenigde Staten, het is onze plicht om de bevolking van Irak te steunen'', aldus Kharrazi na een ontmoeting met zijn Iraakse ambtgenoot Hoshyar Zebari. De Iraanse minister sprak, twee dagen na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, aan Irak, ook met premier Ibrahim al-Jaafari. Jafaari reist vrijdag naar Turkije.

Volgens de Iraakse minister Zebari zijn extremisten vanuit Iran de grens met Irak overgetrokken om daar aanslagen te plegen, maar ,,we zeggen niet dat zij de goedkeuring hebben van de Iraanse regering''. Minister Kharrazi van zijn kant zei dat het beveiligen van de grens tussen beide landen ,,veiligheid betekent voor de islamitische republiek Iran'', en dat de situatie in Irak ,,nog veel erger zou zijn geweest'' indien de regering in Teheran de rebellen inderdaad zou steunen, zoals de VS beweren.

Ook tijdens het bezoek van de Iraanse premier ging het geweld in Irak door. In de hoofdstad Bagdad werden gisteren drie geestelijken doodgeschoten, een van shi'itische en twee van sunnitische huize.

Amerikaanse eenheden voerden in de noordelijke stad Mosul slag met rebellen die zich hadden verschanst in twee huizen. Volgens een lokale politiecommandant werden daarbij ten minste twintig rebellen gedood. De huizen werden vanuit de lucht bestookt door Amerikaanse gevechtshelikopters. Het Amerikaanse leger deed geen mededelingen over het aantal slachtoffers.

Elders in Irak werd gisteren ten minste 17 Irakezen gedood bij verschillende incidenten. Onder de slachtoffers waren zes vrachtwagenchauffeurs die goederen leverden aan de Amerikaanse troepen. In de hoofstad Bagdad werd vanochtend een hoge functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken doodgeschoten. Twee politieagenten verloren afgelopen nacht het leven bij een zelfmoordaanslag.