Het beeld

`Het stoort me dat homoseksuelen zoenen op straat', luidde de stelling die het programma Barend & Van Dorp (RTL4) gisteren aan zijn kijkers voorlegde. Dezelfde avond hadden op het Leidseplein in Amsterdam enkele tientallen mannelijke en vrouwelijke homo's een kwartiertje gekust en geknuffeld, uit protest tegen het toenemende geweld dat ze in de stad ervaren. Een woordvoerder van het COC kwam in het NOS Journaal met een aannemelijke analyse: in de grote steden groeit een straatcultuur van kansarme jonge mannen, die hun mannelijkheid moeten bewijzen, misschien omdat ze niets anders hebben, en mensen die ze als `zwak' zien, zoals vrouwen en homoseksuelen, worden daar als eersten het slachtoffer van.

De enige remedie om ook internationaal de tolerante reputatie van Amsterdam te verdedigen lijkt een uitdagend offensief van liefdesuitingen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Maar wie denkt dat de nieuwe hypocrisie alleen te maken heeft met de islam, die komt bedrogen uit.

In Barend & Van Dorp waren staatssecretaris Mark Rutte (onderwijs, VVD), trendwatcher Goos Eilander (bureau Trendbox) en een homo met een blauw oog, André Hoogenberg, te gast. De laatste was afgelopen weekeinde om vier uur 's morgens in de Reguliersdwarsstraat afgerost toen hij een vriend (`zijn vriend', hield Frits Barend vol) te hulp kwam. Het ergste was dat die vriend ontkennend had geantwoord, toen de jongens `met een getinte huid' hem vroegen of hij homo was, want dan zouden ze hem in elkaar slaan. Die zelfverloochening uit lijfsbehoud deed André Hoogenberg voor de camera bijna in huilen uitbarsten. En daarom had die demonstratie hem zo goed gedaan: ,,Ik ben geen slachtoffer.''

Op dat moment werd een zonder bronvermelding uit het NOS Journaal geleend beeld geprojecteerd van twee kussende mannen. Jan Mulder begon meteen theatraal te grimassen, legde zijn hoofd in zijn handen en riep met een vies gezicht iets als ,,met die tong in die mond!'' Opinion leader Jan Mulder leek het dus met de stelling van de avond eens te zijn.

De invloed van deze stellingname liet zich snel gelden. Vlak voordat Frits Barend de uitslag van de internetstemming bekendmaakte, liet hij de gasten de uitslag raden. ,,Vijfendertig procent vóór'', schatte de trendwatcher. ,,Ik hoop dat in Nederland niemand daar meer problemen mee heeft'', hoopte de staatssecretaris. De uitslag gaf echter de populistische columnist gelijk: 53 procent heeft last van zoenende mannen. Waarop Mulder haastig verklaarde dat een tongende man en vrouw ook wel eens aanstoot kunnen geven.

Het is het soort hypocrisie dat eerder op de avond VARA Live-presentatrice Claudia de Breij uit solidariteit plat op de bek deed gaan met een man. Je kunt in Nederland anno 2005 wel verbaal beweren dat je biseksueel bent, maar zoiets op televisie in praktijk brengen, dat is gevaarlijk. Om met Geert Mak te spreken: de hoofdtegenstelling is niet die tussen westerlingen en moslims, maar tussen stad en platteland. En het provincialisme is door bijna drie jaar Balkenende danig bemoedigd.

    • Hans Beerekamp