Galloway: `Nog nooit vat met olie gezien'

De beschuldigingen zijn onzin en dat kwam hij zelf wel even vertellen in de Amerikaanse hoofdstad. De Britse parlementariër George Galloway toog naar Washington om de ,,volslagen idiote'' aantijgingen aan zijn adres te weerleggen. De omstreden Britse politicus kwam vorige week in opspraak door een rapport van een Amerikaanse senaatscommissie. Hieruit bleek dat Galloway en de Franse minister Pasqua lucratieve Iraakse oliecontracten zijn aangeboden in ruil voor steun aan het regime van Saddam Hussein.

,,Ik weet dat de normen in Washington de laatste tijd zijn vervaagd, maar voor een jurist bent u opmerkelijk nonchalant als het gaat om gerechtigheid'', beet Galloway de voorzitter van de commissie, Norm Coleman, toe. Galloway zei dat Coleman zijn reputatie bevlekt door valse beschuldigingen te uiten aan zijn adres. ,,Noemt u dat gerechtigheid?'', zei Galloway.

Volgens het rapport van de commissie zijn de Franse oud-minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua en Galloway miljoenen vaten olie aangeboden tijdens het Iraakse olie-voor-voedselprogramma van de VN. De ondercommissie voor Onderzoeken in de Senaat baseert zich op contracten, brieven en gesprekken met Iraakse ex-leiders. Pasqua en Galloway hadden eerder al de beschuldigingen ontkend. Voor de commissie zei Galloway: ,,Meneer de voorzitter, ik ben nu geen oliehandelaar, ik ben het nooit geweest en niemand is in mijn naam als oliehandelaar opgetreden. Ik heb nooit een vat met olie gezien of in bezit gehad, ik heb nooit een vat gekocht, een vat verkocht en niemand heeft dat in mijn naam gedaan.''

Galloway, als ex-Labour-rebel omstreden in eigen land, haalde tijdens het verhoor fel uit: ,,Senator, in alles wat ik over Irak heb gezegd, bleek ik gelijk te hebben en u ongelijk en 100.000 mensen hebben met hun leven betaald – 1.600 daarvan waren Amerikaanse soldaten die naar hun dood zijn gezonden op basis van een zooitje leugens.''

Coleman ging niet in op Galloways kritiek. Volgens Coleman hebben hoge Iraakse ambtenaren gezegd dat Galloway lucratieve contracten zijn aangeboden. Hij daagde de Brit uit om met bewijzen te komen die dit zouden tegenspreken. Galloway werd na een ruzie uit de Labour-partij gezet. Hij richtte een eigen partij op (Respect). Hij wist in het district Bethnal Green and Bow een zetel te veroveren ten koste van het populaire Labour-Lagerhuislid Oona King.