Fusie Gazprom-Rosneft van de baan

De fusie tussen het grootste gasbedrijf ter wereld Gazprom en het Russische staatsoliebedrijf Rosneft gaat niet door. Dit heeft de regering in Moskou gisteren bekendgemaakt.

Met het besluit komt president Vladimir Poetin tegemoet aan de roep om buitenlandse investeerders toestemming te geven meer aandelen te kopen in Gazprom. Moskou gaat dan wel het belang in Gazprom uitbreiden van 38 procent naar 51 procent, maar tegelijkertijd haalt het de beperkingen weg die nu nog gelden voor buitenlandse investeerders. Wanneer de overheid deze aandelen gaat inkopen werd gisteren niet bekend gemaakt.

De fusie van de ondernemingen was in september 2004 aangekondigd. De samenvoeging kwam op de helling te staan nadat Rosneft een groot onderdeel had gekocht van het in problemen verkerende olieconcern Yukos. Rosneft kocht Yuganskneftegaz, de productie-eenheid van Yukos. De onduidelijkheid over hoe dit onderdeel ingepast moest worden in de fusie bleek uiteindelijk een te groot struikelblok. Yukos werd door de overheid gedwongen Yuganskneftegaz te veilen. De staat claimde enkele tientallen miljarden van Yukos in achterstallige belastingen en boetes. Oprichter Michail Chodorkovski van Yukos is deze week schuldig bevonden aan fraude en belastingontduiking. Volgens ingewijden wilde Poetin met de rechtszaak en de afbraak van Yukos zijn politieke opponent Chodorkovski de mond snoeren en weer controle krijgen over de Russische energiesector.

Rusland heeft enorme olie- en gasreserves. Gazprom is 's werelds grootste gasproducent en het controleert ongeveer een zesde van alle bekende gasreserves. Yuganskneftegaz, dat nu volgens plan ingebed kan worden in Rosneft, pompt elke dag een miljoen vaten olie op.

Met de controle van beide concerns controleert het Kremlin de belangrijkste motor van de Russische economie. Bovendien heeft het een in potentie belangrijk politiek wapen in handen. Rusland is nu – samen met Saoedi-Arabië – de grootste olieproducent ter wereld en Russische olie en gas zal de komende jaren steeds belangrijker worden voor het draaiende houden van de Europese economie.

Moskou gaat het inkopen van de aandelen Gazprom financieren door onder meer een belang van 10 procent in Rosneft te verkopen, het bedrijf dat nu nog volledig in staatshanden is. Het bedrag dat nodig is voor de aankoop van de Gazprom-aandelen, volgens financiële analisten rond de 4,8 miljard euro, wordt verder opgehaald op de internationale geldmarkt.

Op de beurs in Moskou schoot het aandeel Gazprom omhoog. Het won gisteren 6,5 procent en sloot op 78,77 roebel. Vanmorgen steeg het door naar 79,10 roebel.