De onvindbare verkrachter

Hij is misschien wel de best bekende onbekende voor de Nederlandse politie. Sinds de man in september 1995 zich vergreep aan een jonge fietster op de Archimedislaan in Utrecht, en daarna vele vrouwen bleef aanranden en verkrachten, werd hij het doelwit van de grootste klopjacht uit de politiegeschiedenis van Nederland.

De blanke, blonde tot donkerblonde man, tussen de 25 en 35 jaar, met een stevig postuur en een bol, rond, verzorgd gelaat, loopt nog steeds vrij rond. Ondanks elfduizend tips, tienduizenden uren politiewerk en miljoenen euro's aan onderzoekskosten. De politie kent nu zijn uiterlijke kenmerken, de kleur van zijn ondergoed, zijn diepste seksuele fantasieën, zijn accent, zelfs zijn DNA en waar hij ongeveer moet wonen. Alleen zijn naam is onbekend. Vandaar dat de Utrechtse serieverkrachter, zoals hij wordt genoemd, nimmer kon worden aangehouden.

Bijna tien jaar nadat de verkrachter voor het eerst toesloeg, schetst vanavond Profiel, een wekelijks door Philip Freriks gepresenteerd programma van de KRO en de Humanistische Omroep, een portret van de naamloze misdadiger, plus een gedetailleerde reconstructie van het onderzoek.

Opvallend is dat misschien een verschil in inzicht de kans op arrestatie kleiner maakt. Volgens politiecommissaris Lex Mellink, oud-leider van het onderzoek, zou een DNA-test bij een groep van zesduizend mannen de verkrachter kunnen aanwijzen. ,,Ik denk dat de dader ertussen zit.''

Volgens Mellink heeft het openbaar ministerie, dat zich tegen zo'n grootschalig onderzoek verzet omdat de mannen niet verdacht genoeg zijn voor een dergelijke test, in deze zaak ,,niet voldoende adequaat gebruik gemaakt van DNA''.

Een kleine geruststelling is dat de Utrechtse serieverkrachter zich nu gedeisd houdt. Op 24 oktober 2001 sloeg hij voor het laatst toe. Toen verkrachtte hij een 16-jarig meisje bij het Kees Boekelaantje in Bilthoven.

De speurtocht naar hem blijft ondertussen doorgaan. De rechercheurs vrezen namelijk dat zo'n verkrachter nooit definitief stopt.

Profiel: De Utrechtse serieverkrachter, KRO, Ned.1, 22.40-23.20u.

    • Ahmet Olgun