Corporate governance verankeren

Hij heeft dezelfde naam als de bekende RTL-verslaggever, maar hun werkterreinen vertonen nauwelijks overeenkomsten. Erik Mouthaan (41) is vorige week als partner toegetreden tot Deloitte Accountants, waar hij zich zal richten op de dienstverlening rondom corporate governance – een onderwerp waar hij vijf jaar geleden op promoveerde aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Leiden.

Deloitte heeft volgens Mouthaan ,,veel kennis in huis'' over corporate governance, maar de grootste organisatie op het gebied van accountancy, belastingadvies, consultancy en financieel advies in Nederland heeft zich tot op heden niet voldoende op dit terrein kunnen profileren. Aan hem de taak die lacune op te vullen. ,,Hoe? Door middel van publicaties, lezingen en onderzoek'', zegt Mouthaan. ,,Maar vooral door klanten actief te benaderen met pragmatische oplossingen en de volgende boodschap: `Corporate governance is geen eenmalige exercitie. U zult het concept moeten verankeren binnen uw organisatie'.''

Mouthaan begon zijn loopbaan bij de Rijksaccountantsdienst. Daarna werkte hij enkele jaren als manager bij Deloitte, om in 1994 over te stappen naar de interne accountancy bij Philips. Van 1998 tot begin deze maand was hij `director internal audit' en later `group controller' bij het handelshuis Hagemeyer.

Personalia@nrc.nl

    • Danielle Pinedo