Brussel wil minder T-shirts uit China

De Europese Commissie wil de import van textiel uit China snel beperken wegens ,,ernstige marktverstoringen''. Eurocommissaris Mandelson (Handel) voerde gisteren de druk op Peking op met de aankondiging dat maatregelen nodig zijn voor T-shirts en linnen garens en de aankondiging van `officiële consultaties', de laatste stap voordat er importbeperkingen opgelegd kunnen worden.

De Chinese minister van Handel noemde vandaag de opstelling van zowel de EU als de VS, die ook sancties treffen, oneerlijk. In 1995 was in de WTO afgesproken dat de rijke landen geleidelijk hun invoerquota zouden verminderen, maar daarmee hebben ze volgens hem gewacht tot het laatste moment: geen wonder dat de Chinese invoer dan opeens omhoogschiet.

De aankondiging van Mandelson komt twee weken voor het referendum over de Europese Grondwet in Frankrijk. Parijs dringt aan op snelle beperking van de Chinese textielimport.

De formele consultaties met China hebben plaats volgens het protocol dat het land heeft ondertekend bij de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in 2001, waarbij tegelijkertijd China zijn markt moest openstellen voor onder meer financiële dienstverleners als banken en verzekeraars. Volgens dit protocol zijn noodmaatregelen tegen Chinese textielimport nog tot 2008 mogelijk.

De Chinese textielexport is sinds januari sterk gestegen door de wereldwijde afschaffing van importquota in het kader van een wereldhandelsovereenkomst. Volgens de Europese Commissie is de import in de EU van T-shirts uit China met 157 procent gestegen en van linnen garens met 56 procent. Volgens Mandelson is sprake van een ,,dramatische verslechtering'' van productie, winstgevendheid en werkgelegenheid in deze sectoren in de EU. Hij onderstreepte dat de Chinese textielexport ook landen als Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka schaadt.