Bewind Tasjkent ontkent

Het Oezbeekse regime heeft gisteren ontkend dat het leger vorige week vrijdag in de stad Andizjon een bloedbad heeft aangericht onder opstandige burgers. Er zijn wel doden gevallen in Andizjon, maar dat waren allemaal terroristen of burgers die door terroristen werden gedood, zo zei gisteren de procureur-generaal, Rasjid Kadyrov.

Het was gisteren de eerste keer dat een Oezbeekse gezagsdrager zich gedetailleerd uitsprak over wat er in Andizjon zou zijn gebeurd. Eerder had alleen president Islam Karimov zich beperkt tot de opmerking dat er naast tien politiemannen ,,veel meer'' demonstranten waren omgekomen en tot de bewering dat de soldaten geen bevel hadden om op te menigte te schieten.

Procureur-generaal Kadyrov zei gisteren op een persconferentie in Tasjkent dat er in Andizjon 37 soldaten en 137 ,,anderen'' waren gedood. Die ,,anderen'' waren ,,terroristen'' en burgers en gijzelaars die door ,,terroristen'' waren vermoord. ,,De regeringstroepen hebben alleen maar terroristen gedood, en niet één burger'', aldus Kadyrov. Onder de doden zouden veel ,,buitenlandse strijders'' zijn geweest. Twee van hen zouden uit Kirgizië afkomstig zijn geweest. Ook de wapens die tijdens de opstand waren gebruikt, waren volgens Kadyrov vanuit het buitenland naar Oezbekistan gesmokkeld. De terroristen, aldus Kadyrov, vermoordden nog een aantal burgers toen ze de stad ontvluchtten. Hij noemde geen aantal. Dat het leger op burgers heeft geschoten is ,,absurd'', aldus Kadyrov.

Ook president Karimov, die ook aanwezig was op de persconferentie ontkende opnieuw dat het leger op burgers schoot. Hij haalde fel uit naar de buitenlandse media, die ,,de tragedie'' van Andizjon zouden hebben opgeblazen. ,,Er is een brede campagne in de Westerse media waarin Oezbekistan als tirannie wordt voorgesteld'', aldus Karimov.

Volgens de Oezbeekse oppositie werden vrijdag in Andizjon en in enkele andere steden in het Fergana-dal ten minste 745 mensen gedood, van wie 542 in Andizjon. Nigara Chidojatova, leider van de verboden oppositiepartij van Vrije Boeren, zegt een namenlijst te hebben die is samengesteld op basis van gesprekken met familieleden van slachtoffers. Ze zei gisteren dat niet alleen op het centrale plein van Andizjon burgers zijn gedood, maar dat het leger vluchtende mensen in de straten heeft achtervolgd en afgemaakt. ,,Veel mensen zijn in het achterhoofd geschoten.''

President Karimov bestempelde Chidojatova gisteren als ,,een persoon die psychiatrische behandeling nodig heeft''.

Inmiddels zijn op één punt twijfels gerezen over het dodencijfer van Chidojatova. Zij stelde dat in de stad Pachtabad zaterdag 203 mensen zijn gedood. Maar volgens inwoners is er in Pachtabad wel geschoten, maar niet op zeer grote schaal. Het wordt mogelijk gehouden dat familieleden vermisten op Chidojatova's dodenlijst hebben laten zetten hoewel die vermisten mogelijk niet dood zijn, maar naar het nabijgelegen Kirgizië zijn gevlucht.

In Andizjon kwam het gisteravond tot een tien minuten durende schotenwisseling. Een politiewoordvoerder deelde mee dat de politie ,,de bandieten achtervolgt''. Of er doden zijn gevallen is niet duidelijk.