Ashdown waarschuwt: `Bosnië het zwarte gat van de Balkan'

Bosnië blijft ,,het zwarte gat'' van de Balkan als de Servische Republiek blijft weigeren samen met de moslim-Kroatische federatie één gezamenlijke politiemacht te vormen.

Dat zei gisteren Bosnië-bestuurder Paddy Ashdown, een dag nadat de laatste besprekingen over de vorming van een gezamenlijke politiemacht was mislukt. ,,Elk ander land op de Balkan is op weg. Bosnië is het zwarte gat van Europa'', aldus Ashdown.

De vorming van een gezamenlijke politiemacht is een van de voorwaarden waaraan Bosnië moet voldoen wil het in aanmerking komen voor nauwere banden met de Europese Unie. Na de mislukking van de besprekingen heeft de Europese Commissie laten weten dat haar onderhandelingsteam, dat deze week nog naar Sarajevo reist, vrijwel zeker geen positief oordeel zal vellen over nauwere banden met Bosnië. Als het oordeel negatief uitvalt, zakt Bosnië terug naar de laatste plaats in de rij landen die lid van de EU willen worden.

De besprekingen over de samenvoeging van de politiemachten van de twee territoriale entiteiten in Bosnië mislukten maandag. De Servische Republiek tekende verzet aan tegen het voornemen, politiedistricten te vormen zonder rekening te houden met het verloop van de grens tussen de Servische Republiek en de moslim-Kroatische federatie. Gisterochtend demonstreerden in de hoofdstad van de Servische Republiek, Banja Luka, duizenden Serviërs voor het behoud van de republiek en haar instituten.

De mislukte hervorming van de Bosnische politie is de laatste uit een serie, die erop is gericht de controle over defensie, staatsveiligheid en de inlichtingendiensten te onttrekken aan de regeringen van de twee entiteiten en de centrale overheid meer zeggenschap te geven.

Voor de Bosnische Serviërs is dat onverteerbaar. ,,Ze pakken ons heel veel af en willen nu het laatste dat we hebben: ze willen de grenzen tussen de entiteiten afschaffen. Dit is de slotakte van de vernietiging van de Servische Republiek'', aldus een woordvoerder van de Servische oorlogsveteranen op de bijeenkomst in Banja Luka.