Alles heftiger in `Star Wars III'

Star Wars is een merk. Niet zo oud als Coca Cola, maar als icoon ouder dan Nike of Apple. Maar terwijl die merken telkens met nieuwe producten komen, lijkt Star Wars gedoemd tot eeuwige herhalingen, als een heel trage televisieserie. 3-PO, R2D2, de Skywalkertjes, het zijn figuren die nu al bijna dertig jaar meedoen in de voorhoede van de populaire cultuur.

Vanaf deze week beleven we wereldwijd dan het zesde deel van hun avonturen, dat in de chronologie van de sterrensaga eigenlijk deel 3 is en The Revenge of the Sith heet. Het doet er niet veel toe in het dvd-tijdperk; straks koop je de hele box en bekijk je alles in de goede volgorde, want met twee trilogieën is de saga volgens de makers nu voltooid.

In dit deel maken we de evolutie mee van Anakin Skywalker naar Darth Vader en de geboorte van de hoofdpersonen uit deel I, Luke Skywalker en prinses Leia. Maar dat is eigenlijk niet meer dan de ruggengraat waaromheen de eigenlijke film is gevouwen. En die eigenlijke film is: actie, actie en actie. Zwiepen met de lichtzwaarden, zoeven met de ruimteschepen, zappen met de lasers.

Het is net zo mooi als toen in 1977, maar het is natuurlijk geen 1977 meer. In de eeuw van The Matrix, Crouching Tiger, Hidden Dragon en The Lord of the Rings baren de ruimtecapriolen van de Jedi's en de Sith niet zoveel opzien meer. Het duidelijkste verschil is de toon: die is veel duisterder dan in 1977. De doden die vallen doen meer pijn (kinderen, geliefden) en de wonden die worden geslagen zijn dieper. Hayden Christensen (bekend van Shattered Glass) is als hoofdpersoon veel donkerder dan de weliswaar humeurige maar toch in wezen luchtige Harrison Ford van toen. Dat verschil lijkt eerder een modekwestie dan dat het een diepere betekenis heeft.

Nu maar afwachten of geestelijk vader George Lucas het verhaal echt voor uitgemolken houdt. Het lijkt er op alsof de formule hem meer in zijn greep heeft dan andersom. Ach, zolang een veelvoud van het budget opbrengt (ruim 100 miljoen euro) is er natuurlijk niks aan de hand voor Lucas' film.

Star Wars III: The Revenge of the Sith. Regie: George Lucas. Met: Hayden Christensen, Ewan McGregor, Ian McDiarmid, Natalie Portman, Samuel L. Jackson. In: 115 bioscopen.

    • Bas Blokker