ABN-rivaal doet bod op Antonveneta

ABN Amro-rivaal Banca Popolare di Lodi heeft gisteravond een contant bod uitgebracht op Antonveneta van 24,47 euro per aandeel, zoals de Italiaanse bank eind vorige week had aangekondigd.

Lodi en ABN Amro vechten al twee maanden om de controle over de Italiaanse bank. De Nederlanders brachten eerder een bod uit van 25 euro in contanten per aandeel Antonveneta.

Lodi moest een contant bod uitbrengen, nadat het vorige week op de vingers was getikt door de Italiaanse beurstoezichthouder Consob. Deze oordeelde dat Lodi de regels had geschonden en met andere investeerders had samengespannen om de controle over Antonveneta te krijgen. Deze groep, onder wie zakenman Emilio Gnutti, heeft momenteel een belang van 38,58 procent in Antonveneta. Volgens de Italiaanse wet moet er een contant bod worden uitgebracht als een investeerder ten minste 30 procent bezit. ABN Amro heeft momenteel een belang van 20,7 procent.

Er zijn nu drie overnamebiedingen voor Antonveneta. Behalve de twee in contanten van ABN Amro en Lodi is er ook nog het bod van 26 euro per aandeel dat Lodi eerder uitbracht. Dit bod bestaat voornamelijk uit aandelen en obligaties. ABN Amro wil dat de Consob van Lodi eist dat Lodi dit bod intrekt.

Het is niet bekend hoe Lodi het contante bod denkt te financieren. Volgens analisten zit de bank in financiële moeilijkheden doordat het al 2 miljard euro heeft uitgegeven aan de inkoop van de Antonveneta-aandelen.

De strijd om Antonveneta brak uit toen ABN Amro eind maart een bod uitbracht op de Italiaanse bank, waarvan het sinds ruim tien jaar aandeelhouder is. Lodi begon daarop snel aandelen Antonveneta bij te kopen. Dat stelde Lodi – met de steun van andere beleggers – in staat het bestuur van Antonveneta naar huis te sturen tijdens de aandeelhoudersvergadering eind april. Dat bestuur had het bod van ABN Amro juist goedgekeurd.

De overnamestrijd kan duidelijk maken of de afgeschermde Italiaanse financiële sector toch open staat voor buitenlandse investeringen.

Italiaanse kranten schrijven deze week dat justitie in Milaan een onderzoek heeft ingesteld naar Lodi-topman Gianpiero Fiorani, zakenman Gnutti en circa twintig anderen. Er wordt bekeken of zij zich schuldig hebben gemaakt aan beursmanipulatie en tegenwerking van de toezichthouder. In een reactie zei Lodi dat Fiorani absoluut niet betrokken is bij criminele activiteiten.