Voetbalfans aller landen, verenigt U!

Kapitalisme is leuk zolang je aan de goede kant staat.

Al jaren behoort Manchester United tot de meest aansprekende clubs van Europa. De hoogste omzet, de grootste sponsors, toegang tot het kapitaal dankzij de beurs en dus altijd de prettigste aankopen. Niemand die je in de omgeving van Manchester hoorde klagen toen Van Nistelrooy bij PSV werd weggekocht, Rooney bij Everton of Ronaldo bij Sporting.

Wie betaalt, bepaalt.

Nu Malcolm Glazer zijn laatste centjes bij elkaar heeft geschraapt om Manchester in te lijven, is de stemming omgeslagen. Iedereen vreest dat de Amerikaan in de komende seizoenen een uitverkoop van spelers houdt. En via duurdere kaartjes zou Glazer zijn aankoop willen terugverdienen en zo zijn schuldeisers afbetalen. Tweederde van de overnamesom van 1,2 miljard euro heeft hij immers geleend.

De fans van Manchester staan in hun protest niet alleen. Zelfs een Britse minister heeft zich al tegen de overname van het voetbalbedrijf gekeerd. De club is blijkbaar plotseling geen beursgenoteerde onderneming meer, maar een culturele instelling die steun vanuit Londen behoeft.

Toen Chelsea in handen van Abramovitsj belandde, waren de tranen bij de Londense fans snel gedroogd: de Russische miljardair was immers bereid om honderden miljoenen ponden in de club te steken, en dus was er voor sentimenteel gemijmer geen reden meer. Het vreemdelingenlegioen is dit jaar kampioen en wordt harder dan ooit aangemoedigd.

De fans van Ajax hoeven voor een overval zoals bij Manchester United niet bang te zijn, want 70 procent is in handen van de Vereniging. Slechts een minderheid van de aandelen staat dus in Amsterdam genoteerd. Door die gematigde aanpak leverde de beursgang minder op, maar het is wel zo veilig.

Natuurlijk is de angst en de weerzin bij de fans van Manchester logisch, maar veel lijkt overdreven. Glazer zal echt niet zijn zakken leeggeschud hebben om vervolgens voor lege tribunes met clubs als Norwich en Southampton de degradatiestrijd aan te gaan. De meeste miljonairs hebben een hekel aan kapitaalvernietiging.

    • Erik van der Walle