Vier Amerikaanse awards voor regie van Ivo van Hove

De voorstelling Hedda Gabler van Henrik Ibsen in de regie van Ivo van Hove is gisteren in New York bekroond met vier OBIE-Awards. Hedda Gabler ging op 21 september 2004 in première bij New York Theatre Workshop (NYTW) en ontving lovende kritieken. De OBIE-Award wordt jaarlijks toegekend door The Village Voice aan de beste off-Broadway productie. De prijzen gaan naar Van Hove zelf voor de regie, naar Jan Versweyveld voor het decor en naar de beste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol, respectievelijk Elisabeth Marvel en Jasons Butler Harner. Over het huwelijksdrama Hedda Gabler, waarin de titelheldin aan het slot ten onder gaat, schreef de New York Times na de première: ,,Haar zelfvernietiging moest op de `ouderwetse manier' plaatsvinden, door moreel verval. En dat werkt nog steeds, zo laat deze productie duidelijk zien. Ook kan men zich niet troosten met de gedachte dat Hedda een geval apart is. De kille moraal van Van Hoves opzienbarende productie is juist dat er in ons allemaal wel een stukje Hedda huist.'' In 2007 komt het New-Yorkse gezelschap naar Nederland om Hedda Gabler op te voeren in de nieuwe zaal van de Amsterdamse Stadsschouwburg.