Veroordeling voor `Abu Ghraib'

De Amerikaanse onderofficier Sabrina Harman is gisteren schuldig bevonden aan mishandeling van gedetineerden in de Iraakse gevangenis Abu Ghraib.

De 27-jarige Harman, voormalig serveerster in een pizzeria, staat onder meer op een foto met een piramide van naakte Iraakse gevangenen. Ook was ze betrokken bij een incident waarbij een geblinddoekte Irakees werd verbonden met elektrische bedrading. Hem werd verteld dat hij zou worden geëlektrocuteerd als hij zou bewegen. Harman filmde verder hoe gevangenen werden gedwongen te masturberen.

Harman heeft altijd beweerd dat de `ondervragingsmethoden' waren opgedragen door de leiding van de gevangenis. ,,Het werk van de militaire politie was om hen wakker te houden, een hel van hun leven te maken, opdat ze zouden gaan praten'', schreef ze vorig jaar in e-mails vanuit Bagdad aan de Amerikaanse krant The Washington Post.

Tijdens haar proces vertelden haar advocaten dat ze meedeed aan de mishandelingen om die te documenteren. ,,De enige reden waarom ik daar wil zijn, is om de beelden te krijgen die bewijzen dat de VS niet zijn wat zij denken te zijn'', aldus de onderofficier in een brief aan een vriendin die tijdens de rechtszaak werd voorgelegd. Harman beschrijft in de brief de situatie in Abu Ghraib en zegt voor de gevolgen van de vernederingen: ,,Deze mensen zijn onze toekomstige terroristen.''

De aanklager meende echter dat de negen militairen die betrokken waren bij de mishandelingen, of daarvan worden beschuldigd, dit uit eigen beweging deden ,,Ze werkten samen voor hun eigen amusement. Er is geen rechtvaardiging voor wat ze deden'', aldus kapitein Chris Graveline gisteren in de rechtbank.

Harman was de derde van negen militairen die berecht werden wegens betrokkenheid bij de mishandelingen en vernederingen in de gevangenis. In januari werd korporaal Charles Graner veroordeeld tot tien jaar cel. Zijn ex-vriendin, soldate Lynndie England wilde begin deze maand schuld bekennen in ruil voor strafvermindering, maar de rechter verklaarde haar `onschuldig' en beval een nieuwe rechtszaak. De zes andere militairen hebben schuld bekend en strafvermindering gekregen. Alle militairen zijn gedegradeerd, danwel geschorst.

Harmans strafmaat moet nog bepaald worden. Ze kan maximaal 5,5 jaar cel krijgen.