Tsjechië winnaar van WK ijshockey

De Tsjechische ijshockeyers hebben zondagavond in Wenen regerend wereldkampioen Canada onttroond. Op de zege in de finale van het WK voor A-landen in de Oostenrijkse hoofdstad viel weinig af te dingen: 3-0 (1-0, 0-0 en 2-0). Het jeugdige Rusland behaalde in de `troostfinale' de derde plaats ten koste van Zweden.

De Tsjechen Prospal, Rucinsky en Vasicek, die in de laatste minuut gemakkelijk scoorde nadat de formidabel spelende doelman Brodeur van het ijs was gehaald, zorgden voor de verrassende ontknoping van de WK-finale. Vedette Jagr, met een jaarsalaris van elf miljoen dollar de best betaalde ijshockeyer, ging voorop in het Tsjechische offensieve geweld.

De Tsjechen dankten hun elfde wereldtitel vooral aan een gedegen organisatie van de verdediging. De anders zo gevaarlijke Canadese aanvalslinie met Nash, Gagne en Thornton, tijdens het toernooi goed voor achttien doelpunten, kreeg in de met 8.000 toeschouwers uitverkochte Wiener Stadthalle geen kans.

De 33-jarige Jagr kon na afloop zijn lol niet op. Hij werd de vijftiende speler in de ijshockeyhistorie die de cirkel rond heeft: olympisch goud, de Stanley Cup (Noord-Amerikaanse titel) en wereldkampioen. Een dag eerder werd nog voor zijn gezondheid gevreesd. In de slotfase van de halve eindstrijd werd Jagr geveld door een puck tegen het hoofd. Op eerste pinksterdag stond hij weer op het ijs. Met dank ook aan zijn ploeggenoot Dvorak, die zaterdag in de vijfde minuut van de verlenging tegen Zweden de winnende 3-2 maakte in de halve finale.

Zweden bleef in Oostenrijk met lege handen, voor het eerst sinds het WK van 2000. In de strijd om de bronzen medaille was Rusland de betere partij: 6-3 (3-2, 3-0 en 0-1). De Russen zagen in de halve eindstrijd tegen Canada een inhaalrace bij een 4-3 marge stranden, na een 4-0 achterstand te hebben weggewerkt.

NADER BEKEKEN : pagina 19