Tsjechië twijfelt nog

Tsjechische kiezers zijn, anders dan hun politieke leiders, voor een Europese Grondwet, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerde peiling. Terwijl de Tsjechische president Václav Klaus regelmatig waarschuwt tegen een te sterk geïntegreerd Europa, lijkt `zijn' volk daarvoor minder bevreesd. Van de ondervraagden zegt 58 procent voor te zijn, 26 procent wil naar eigen zeggen tegenstemmen, de rest heeft nog geen besluit genomen.

Daarmee lijkt het aantal voorstanders te groeien, hetgeen haaks staat op het succes in de peilingen van de populistische oppositiepartij ODS, die campagne voert tegen de grondwet. President Klaus is vooraanstaand lid van de ODS.

Tsjechië is het enige EU-land dat nog niet weet welke ratificatieprocedure het volgt: via het parlement of per referendum.