Trots gevoel is terug bij aanhang Vitesse

Het spandoek `bedankt voor het mooie seizoen' sprak boekdelen. Nog voordat Vitesse in de thuiswedstrijd tegen Ajax een bal had geraakt, waren de supporters van de thuisclub al tevreden, Europees voetbal of niet. Dat de Arnhemmers door een 2-0 nederlaag de laatste kans op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi lieten lopen, werd de spelers niet kwalijk genomen.

Een bij vlagen bikkelhard duel werd beloond met een staande ovatie van het thuispubliek. Ajax liep door Grygera en een gedreven spelende Rafael van der Vaart (door een blessure van Wesley Sneijder weer basisspeler) uit naar 0-2 en had met gemak nog drie keer kunnen scoren. Niemand die er na afloop in het Gelredome mee zat. ,,De trots is terug, dat doet me goed'', verklaarde de verliezende trainer Edward Sturing.

De Arnhemse supporters hebben de afgelopen jaren weinig reden gehad om trots te zijn. In de laatste twee seizoenen ontliep de ploeg op de slotdag respectievelijk de nacompetitie en directe degradatie. Dit seizoen bivakkeerde de ploeg verrassend de hele competitie in het `linkerrijtje'. Het is de beloning van een gewaagde renovatie van de selectie. Die werd ingekrompen en onder het motto `kwaliteit in plaats van kwantiteit' versterkt.

Toen in de tweede seizoenshelft blessures en schorsingen een rol gingen spelen, betaalde Vitesse evenwel de tol. Een voorsprong van vijf punten op de concurrenten voor Europees voetbal werd verspeeld. ,,Ik wist dat we mensen te kort zouden komen maar we hadden geen keuze. Met de oude selectie zouden we wederom nacompetitie hebben gespeeld'', zei Sturing. De balans in de vorige selectie was volgens Sturing verstoord omdat door bezuinigingen vooral werd gekeken naar `loonstroken' en niet naar leeftijd en ervaring.

Dat Vitesse de race om Europees voetbal zo lang heeft vol kunnen houden, zadelt Sturing wel op met een probleem. Volgend seizoen zijn de verwachtingen hoger gespannen en wat gebeurt er, zo vraagt de trainer zich af, als de club al voor de winterstop getroffen wordt door blessures en schorsingen? Voor volgend seizoen zijn Gill Swerts (ADO Den Haag) en Etienne Esajas (Jong Ajax) aangetrokken, terwijl met behulp van sponsors huurling Abubakari Yakubu is overgenomen van Ajax.

Een andere versterking is pas mogelijk als er spelers de club verlaten. Doelman Harald Wapenaar vindt dat Vitesse in elke linie minimaal één nieuwe kracht nodig heeft.

De naam van ex-Vitessespeler Remco van der Schaaf (PSV) wordt in Arnhem veel genoemd als mogelijke versterking, maar voor de trainer ligt de prioriteit voorin. De huidige selectie telt geen echte buitenspelers, terwijl de productie van topscorer Amoah (twaalf doelpunten) niet echt indrukwekkend is. Vitesse mikt volgend seizoen op een plek bij de eerste negen. Sturing: ,,Hoger is niet reëel. We moeten blij zijn dat de vrije val is gestopt, en we weten dat we nog twee jaar moeten overbruggen om uit de financiële problemen te komen.''

Op financieel gebied ligt Vitesse keurig op schema. ,,We zitten in de spiraal omhoog'', weet algemeen directeur Paul van der Kraan. Het geraamde exploitatietekort van drie miljoen euro is dit seizoen gedicht door uitstel van betaling te verkrijgen op een gemeentelijke lening, het naar voren halen van inkomsten van seizoenkaarten voor volgend seizoen en doordat bedrijven leningen van 25.000 euro per stuk hebben verstrekt.

Tot tevredenheid van Van der Kraan omarmt ook het bedrijfsleven Vitesse weer. Tegen Ajax waren voor het eerst in dit seizoen alle vrije skyboxen en sponsorseats bezet. Door meer inkomsten uit sponsoring en tv-rechten blijft het begrotingstekort komend seizoen tot een miljoen euro beperkt. ,,Negentig procent van de inkomsten verwachten we voor aanvang van het seizoen gerealiseerd te hebben'', zegt Van der Kraan.

De financiële problemen kunnen in één klap achter de rug zijn, als de Engelse investeringsmaatschappij Duet Group het Gelredome en Vitesse overneemt. Duet Group is één van de gegadigden die zich bij de gemeente Arnhem hebben gemeld om het stadion te kopen. Het heeft daaraan wel de voorwaarde verbonden dat het ook Vitesse wil overnemen.

Oud-voorzitter Karel Aalbers is naar voren geschoven als beoogd directeur van de holding Gelredome-Vitesse. Volgens Aalbers hebben de Engelsen 26 miljoen euro beschikbaar om de huidige huurder van het Gelredome uit te kopen en Vitesse te saneren. Daarnaast schermt Aalbers met een hoofdsponsor die jaarlijks zeven miljoen in de club wil steken.

Trainer Sturing en directeur Van der Kraan willen niet vooruitlopen op de terugkeer van `Keizer Karel' bij Vitesse. ,,Eerst is de gemeente aan zet'', aldus Van der Kraan. Die moet binnenkort bepalen met welke van de gegadigden gesproken gaat worden. Op voorhand de komst van Aalbers afwijzen, zoals de `Vrienden van Vitesse' (enkele invloedrijke sponsors) hebben gedaan, doet Van der Kraan niet. ,,We hebben meer belangrijke `stakeholders' dan hen. Ook met de gemeente en de KNVB moeten we rekening houden.''

Vitesse 0 - Ajax 2

Ruststand 0-0. 56. Grygera 0-1, 81. Van der Vaart 0-2. Sch: Braamhaar. Tsch: 22.631. Gele kaart: Hersi (Vitesse), Heitinga, Escudé, Pienaar (Ajax).

    • Martin Steenbeeke