The Dukhs

De Amerikaanse volksmuziek put tot vervelens toe uit de overbekende Europese bron van reels en jigs. The Duhks maakt daarmee korte metten en vult het traditionele instrumentarium van banjo, gitaar en viool aan met een prominente drummer en de soulzangeres Jessee Havey. Haar stem doet voor het geitenwollen sokkenimago van folkmuziek hetzelfde als knoflook bij een vampier. En om elk misverstand een houten staak door het hart te jagen opent de cd warmbloedig in Latijns-Amerikaan ritme.

Ook wanneer de teksten teruggrijpen naar oude volksverhalen over afscheidnemende geliefden (The Wagoner's Lad) of wufte vrouwen (Dance Hall Girls), klinkt dat nog fris en eigentijds. Producer Béla Fleck, heeft als banjovernieuwer bij uitstek The Duhks op waarde geschat en daaraan vorm gegeven.

Dat de groep virtuositeit demonstreert in een paar instrumentale medleys is te begrijpen, maar de charme van de groep ligt toch voornamelijk in de combinatie met de stem van Havey, besef je bij de uitsmijter Stings Love Is The Seventh Wave. Waar de originele uitvoering bezwijkt onder pretenties is deze versie veel beter te verteren – alleen al om het tikje op de hi-hat waarmee `stillpoint of destruction' wordt becommentarieerd.

The Duhks. Sugar Hill SUG-CD-3997

    • Bart Jippes