Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een gesprek met topman van Shell Nederland Rein Willems over klimaatproblematiek en hoe Shell zich voorbereidt op een overschakeling naar andere energiebronnen. Ook hoe Willems zelf aan een schoner milieu en leefbare aarde bijdraagt. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Reportage uit Limburg over de aanpak van criminaliteit en het gebrek aan voldoende agenten. Verder een voor- of tegenstander van het referendum over de Europese Grondwet. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Aandacht voor de euforie over kernenergie en het massale verzet ertegen met onder anderen Ruud Lubbers, oud-medewerker dr.ir. H. van Dam van Kerncentrale Dodewaard en professor ir. E.J. Tuininga. Ned.3, 20.55-21.30u.

Tot de dood ons scheidt. Aflevering in een serie portretten waarin de liefde centraal staat. Monique (36) is ongeneeslijk ziek. Samen met haar man Wijnand (37) gaat ze een lang weekend naar Schiermonnikoog en op het eiland schrijven ze elkaar een liefdesbrief. Om te vieren dat ze 13 jaar getrouwd zijn trekken ze een fles champagne open. Ned.1, 22.40-23.10u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gesprek met actrice Johanna ter Steege over haar bezoek aan het filmfestival in Cannes en haar rol in de film The Wonderchild en met schrijver Joost Zwagerman over zijn boek Door eigen hand waarin zelfmoord centraal staat. Ned.3, 19.20-19.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Mark Rutte, staatssecretaris van Onderwijs, over de versoepeling van de studieduur. RTL4, 22.50-24.00u.

SAMENLEVING

Premtime. Over onder andere het plan van het kabinet om Antillianen te weigeren of terug te sturen en het verbod op het houden van straatenquêtes en het aanbieden van monsters in Utrecht. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Evolution (Ivan Reitman, 2001, VS). Door marketingafdeling bedachte sciencefictionkomedie over een in de woestijn van Arizona neergekomen meteoor, die sneldelend plasma bevat en zo de hele evolutie in een paar dagen dupliceert. Met Julianna Moore als wetenschapster die steeds over haar eigen benen struikelt en Dan Aykroyd als potsierlijke gouverneur. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

The Hunt for Red October (John McTiernan, 1990, VS). Sean Connery is een klassiek veldheer, militair strateeg én filosoof, die over wil lopen naar Amerika in Koude-Oorlogsthriller naar bestseller van Tom Glancy. Zijn nucleair bewapende, geruisloze onderzeeboot wordt in de Atlantische diepzee door zowel de Sovjets als de Amerikanen achtervolgd. SBS6, 20.30-23.25u., onderbroken door Hart van Nederland.

American Pie 2 (James B. Rogers, 2001, VS). Puberale vervolgklucht grossiert andermaal in seksueel gestuntel. Vijf jongens uit Michigan azen op meisjes in bikini. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Another 48 Hours (Walter Hill, 1990, VS). Vervolg op filmdebuut van Eddie Murphy laat de zwarte dandy andermaal tijdelijk vrij uit

de gevangenis om de morsige rechercheur Nick Nolte bij te staan. Veel achtervolgingen, schietpartijen en brekend glas, maar niet

de ironie van het origineel.

Veronica, 22.25-0.10u., onderbroken door reclame.

Firefox (Clint Eastwood, 1982, VS). Achtste speelfilm die Eastwood regisseerde varieert als actiethriller saai op het James Bond-genre en verbeeldt kinderlijk de strijd tegen `de Russen'. Eastwood zelf speelt een getraumatiseerde Vietnam-veteraan die een geavanceerd Russisch vliegtuig moet stelen. BBC1, 0.15-2.20u.

Meteor (Ronald Neame, 1979, VS). Rampenfilm met humor. Sean Connery en zijn Russische collega-astronomen, onder wie Natalie Wood, gebruiken elkaars geheime atoomwapens in een collectieve poging een fatale meteorietinslag te voorkomen. BBC2, 0.55-2.35u.

RADIO

Kunststof. Catwalkfotograaf Peter Stigter vertelt over zijn werk en solo-expositie op het fotofestival Naarden. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. In het tweede uur teksten van Wim de Bie, L.H. Wiener en Cathelijn Schilder. Muziek van Eugene Ruffolo. In het laatste uur een gesprek met architect Jan Jongert over het gebruiken van afval als bouwmateriaal. En muziek uit de Caraïben. 747AM, 20.02-23.00u.