Talent Afellay siert afscheidsduel Van Bommel op

Het moest de dag van de vertrekkende Mark van Bommel worden, het werd ook de dag van PSV'er Ibrahim Afellay. Deze 19-jarige centrale middenvelder maakte zondag tegen Feyenoord zijn eerste twee doelpunten in de A-selectie en bracht Van Bommel via een hakje in scoringspositie. Als opvolger van de eveneens vertrekkende – en licht geblesseerde – Johann Vogel wilde hij zich na de wedstrijd niet presenteren.

,,Nee, daar is het nog veel te vroeg voor. Ik heb nog een hele lange weg te gaan en durf me geen opvolger van Vogel te noemen'', klonk het bescheiden uit zijn mond na de zege van 4-2 op Feyenoord. Bij Feyenoord kennen ze Afellay in elk geval nog niet, ook al was het al zijn vierde wedstrijd dit seizoen in de basis. Verdediger Karim Saidi van de Rotterdamse club was na afloop naar de Marokkaanse Nederlander toegekomen. Afellay: ,,Hij vroeg waar ik vandaan kwam, hij kende me niet.''

Zijn opvallend goede spel op het middenveld verraadde veel voetbalkwaliteit. ,,Die jongen doet het al een jaar prima op de training. Op die leeftijd moet je alleen oppassen dat je niet gaat zweven, maar daar ben ik bij Afellay niet zo bang voor'', aldus de (bijna zeker) naar Barcelona vertrekkende Van Bommel, die door een gele kaart gisteren zijn laatste competitiewedstrijd voor PSV speelde.

Vorige week werd bekend dat Afellay voorlopig voor Oranje heeft gekozen door voor het Nederlands elftal uit te komen op het WK voor spelers tot 20 jaar. ,,Het is beter voor mijn spel voor Oranje te gaan spelen. Dat wil niet zeggen dat ik me geen Marokkaan voel en die keus wil ook niet zeggen dat ik later ook voor het Nederlands elftal kies. Daar hoef ik gelukkig nu nog niet over te beslissen.''

Een week geleden maakte Afellay al indruk in het Nederlands elftal onder 20 jaar dat tegen FC Zwolle uitkwam. Gisteren was vooral het tweede doelpunt, het vierde van PSV, schitterend: van twintig meter schoot hij de bal onhoudbaar in. ,,Wat ik hoorde, scheen het geen verkeerde goal te zijn'', zei hij weer bescheiden.

Het goede spel van Afellay, die sinds het behalen van het kampioenschap door PSV meer speeltijd krijgt, was ook te danken aan de falende tegenstander. Feyenoord kwam niet boven het bedroevende peil van de afgelopen weken uit. Middenvelder Shinji Ono kon nauwelijks op één geslaagde actie terugkijken en voor Bart Goor en Romeo Castelen gold hetzelfde. Het tweede doelpunt van PSV was tekenend voor het niveauverschil. Alex maakte Dirk Kuijt de bal afhandig en vervolgens kwam de bal via vijf PSV'ers bij Jan Vennegoor of Hesselink uit die scoorde. ,,Ik wil niet zeggen dat we op halve kracht hebben gespeeld, dat vind ik denigrerend voor Feyenoord, maar we speelden eerlijk gezegd niet voor de volle honderd procent'', aldus Van Bommel. Toen Feyenoord voor de tweede keer op gelijke hoogte was gekomen had hij samen met Afellay nauwelijks dertig tellen nodig om PSV op 3-2 te brengen.

Alleen topscorer Kuijt speelde een goede wedstrijd, scoorde tweemaal met een droge knal en werd dan ook door trainer Ruud Gullit na afloop met name genoemd. Als enige van de spelers van Feyenoord. ,,Ik wil het vandaag alleen over het positieve hebben. Hij zet zijn frustraties op het veld goed om. Hij is overal.'' Over het spel van de tien anderen in het veld wilde de trainer niets zeggen.

Gullit verklaarde ,,te snakken naar het eind van het seizoen'' en nu al volledig met volgend jaar bezig te zijn. Of hij zijn team dan weer voor een deel zal vernieuwen – zoals aan het begin van dit seizoen en tijdens de winterstop gebeurde – wilde hij niet zeggen. ,,Het aantal versterkingen hangt af van de mogelijkheden die we krijgen.'' Een dag voor de wedstrijd had Gullit in De Telegraaf kunnen lezen dat hij van voorzitter Jorien van den Herik mag blijven. ,,Nee, dat heeft hij mij zelf niet verteld.'' Het verwijt van de voorzitter, dat hij dit seizoen te weinig contact met zijn trainer had, leek Gullit koud te laten. ,,Ik kan natuurlijk niet in zijn agenda kijken, maar hij was vaak afwezig. Ik ben elke dag op het stadion aanwezig.''

Net als bij PSV kreeg bij Feyenoord een jongeling weer een kans. De 18-jarige Tim Vincken mocht voor de tweede keer dit seizoen invallen als rechterspits, maar hij zal met jaloezie naar Afellay hebben gekeken. Als jongeling goed invallen in een slecht draaiend team is bijna een onmogelijke opgave en hij kwam dan ook nauwelijks aan de bal in het halve uur dat hij in het veld stond.

De medespelers van Afellay, afkomstig van de Utrechtse amateurclub Elinkwijk, hadden wel oog voor de nieuweling. ,,Door grote spelers als Van Bommel en Vogel word ik heel goed begeleid. Van hen leer ik iedere dag'', zei hij zelf. Illustratief was de reactie van Phillip Cocu toen Afellay bij een vrije trap niet snel genoeg naar achteren liep en een gele kaart incasseerde. Cocu liet in woord en gebaar zijn afkeuring weten. ,,Dat was inderdaad niet zo slim''. Op de vraag wat Cocu precies zei, begon Afellay te lachen. ,,Alleen dat ik voortaan iets sneller naar achteren moet lopen.''

PSV 4 - Feyenoord 2

Ruststand 2-1. 13. Afellay 1-0, 22. Kuijt 1-1, 40. Vennegoor of Hesselink 2-1, 51. Kuijt 2-2, 52. Van Bommel 3-2, 71. Afellay 4-2. Sch: Haverkort. Tsch: 33.000. Gele kaart: Van Bommel (PSV), Ono, Hofs en Goor (Feyenoord).

    • Erik van der Walle