Ritzege Petacchi, tijdrit Zabriskie

De Italiaanse wielrenner Alessandro Petacchi heeft na acht mislukte wielerdagen zijn eerste ritzege behaald in de negende etappe van de Giro d'Italia. In de straten van finishplaats Ravenna brachten zijn ploeggenoten van Fassa Bortolo de snelste sprinter ter wereld gisteren in een zetel naar de eindstreep. Dit keer maakte Petacchi het karwei wel af. In het algemeen klassement bleef zijn landgenoot Danilo di Luca drager van de roze leiderstrui.

Petacchi, vorig jaar goed voor negen dagzeges in de Giro, had twee keer eerder tijdens de Giro teleurgesteld in een massasprint. Dit keer werd de 31-jarige coureur prima gelanceerd, al werd de dagwinnaar op de laatste meters nog heel dicht genaderd door de Italiaan Paolo Bettini en de Zwitser Aurélien Clerc. De Australiër Robbie McEwen, vorige week winnaar van twee massasprints, moest van te ver komen om de Italiaan te bedreigen. Steven de Jongh was de beste Nederlander op de twaalfde plaats.

In het algemeen klassement bleef leider Di Luca eenvoudig op de been. De Italiaan zag zondag in de tijdrit zijn landgenoot Ivan Basso naderen tot op negen seconden. De race tegen de klok werd verrassend gewonnen door de Amerikaan David Zabriskie, die op de vlakke gedeelten van het 45 kilometer lange parcours tijdwinst boekte en de schade op het geaccidenteerde deel van het terrein beperkt wist te houden.

Zabriskie kwam afgelopen winter over van de ploeg US Postal naar het Deense CSC. Teambaas en oud-Tourwinnaar Bjarne Riis had het goed gezien. De 26-jarige Amerikaan viel vorig jaar op met een ritzege in de Vuelta d'Espana en de vijfde plaats bij het wereldkampioenschap tijdrijden in Verona.

Beste Nederlander in de eerste lange tijdrit van de Giro was zondag Thomas Dekker met een achtste plaats. De jonge Raborenner verspeelde bijna anderhalve minuut op de ritwinnaar Zabriskie.

,,Ik heb me volledig gegeven'', sprak de twintigjarige Dekker na afloop. ,,Ik heb me leeg gefietst, een uur volle bak gereden. Ik weet dat ik bergop nog tekort kom'', sprak Dekker die zich vooraf ten doel had gesteld in de twee langere tijdritten bij de eerste tien te eindigen.