Rijkaard middelpunt van volksfeest El Barça

Voor de Catalanen is FC Barcelona `meer dan een club'. Een miljoen mensen vierden de zeventiende titel van de voetbalgrootmacht. Enige smet op de feestvreugde was de actie van sterspeler Samuel Eto'o die voor de microfoon in een vol stadion de aartsvijand uit Madrid uitmaakte voor klootzakken.

,,Visca el Barça! Visca Catalunya!'' Frank Rijkaard wist zondagavond precies wat hij moest zeggen om de uitzinnige menigte in stadion Camp Nou volledig uit zijn dak te laten gaan. De Nederlandse coach van FC Barcelona voelde feilloos aan dat het landskampioenschap van zijn club voor de Catalanen veel meer betekent dan een sportieve hoofdprijs. FC Barcelona staat voor Catalonië en vice versa. Of zoals Rijkaard het in vloeiend Catalaans uitdrukte: ,,El Barça es més que un club.''

Uit het volksfeest dat in de straten van Barcelona losbarstte na de zeventiende landstitel in de historie van het Catalaanse voetbalbolwerk bleek dat Barça `meer dan een club' is. Na vijf magere jaren waarin de fans van Barcelona met lede ogen moesten toezien hoe Real Madrid met een sterrenformatie Spanje en de wereld veroverde, was het lijden eindelijk voorbij. Afgelopen zaterdagavond haalde Barcelona met een zwaar bevochten 1-1 tegen het nietige Levante in het gemeentelijke sportpark van Valencia de titel binnen. Vrijwel direct daarna toonden de fans shirts en sjaals met de tekst: Campions 04/05!

Voor de ogen van talloze Catalaanse politici bereikte het feestgedruis het hoogtepunt een dag na de wedstrijd tijdens de huldiging in Camp Nou, de thuishaven van Barça. Nadat de selectie in een open bus uren achtereen door circa een 900.000 mensen was toegejuicht in de straten van Barcelona, betraden de nieuwe volkshelden onder een orkaan van geluid één voor één het veld waarop ze dit seizoen bijna onverslaanbaar bleken. ,,Barça! Barça! Barça!'', klonk het uit zo'n honderdduizend kelen. Catalaanse vlaggen wapperden, van alle kanten knalde vuurwerk en suppoosten hadden de grootste moeite fans van de grasmat te weren.

De voertaal bij het kampioensfeest – `Festa Celebració Lliga 04-05' – was volledig Catalaans. De enige Spaanse woorden werden gesproken door Latijns-Amerikaanse spelers als Thiago Motta, Juliano Belletti en Rafael Márquez. De andere voetballers uit de selectie voelden aan dat de Catalanen even geen zin hadden in de taal die ze in het verleden onder dictator Franco verplicht waren te spreken. Boegbeeld van de nieuwe kampioensploeg is aanvoerder Carles Puyol. Een zoon van de streek die met Barça zijn eerste titel pakte. ,,Ik ben de gelukkigste man op aarde'', schreeuwde de 27-jarige vrije verdediger door de microfoon in Camp Nou. ,,Visca el Barça! Visca Catalunya!'' Verdediger Presas Oleguer uitte zijn liefde voor Catalonië door met een Catalaanse vlag om zijn schouders te lopen.

In tegenstelling tot de Nederlander Louis van Gaal – de laatste trainer die in 1999 het kampioenschap met Barcelona veroverde – wist Rijkaard precies hoe hij de harten van de socios moest stelen. De coach die door zijn spelers na de zege tegen Levante nog onder de douche was gezet, werd door de hossende voetballers op de schouders gedragen. Lachend en zwaaiend vierde Rijkaard zijn eerste hoofdprijs als trainer. Onder luid gejuich bedankte el mister de fans in het Catalaans. De taal waarin de publieke scholen van Barcelona hun onderwijs geven. De taal die de gewone man op straat het beste spreekt en verstaat. De taal van de nieuwe voetbalkampioenen van Spanje.

De Catalanen waren zo verguld met zichzelf dat er met geen woord werd gerept over aartsrivaal Real Madrid. Totdat topscorer Samuel Eto'o de microfoon in handen kreeg. Allereerst liet de door Chelsea begeerde international van Kameroen tot vreugde van de aanhang weten bij Barcelona te zullen blijven. Daarna haalde de voormalige spits van Real Madrid zijn gram op zijn oude werkgever. Ploeggenoten probeerden de microfoon uit de hand van Eto'o te trekken maar het kwaad was al geschied. ,,Madrid! CabRÓn! Saluda al Campeón!'' (,,Madrid! Klootzak! Groet de Kampioen''), zong het volk massaal mee met de voetballer. Een dag later moest Eto'o zijn spijt betuigen. ,,Ik hoop dat iedereen bij Real Madrid mijn excuses wil aannemen'', zei de spits gisteren tijdens een haastig belegde persconferentie. ,,Ik heb niemand respectloos willen behandelen. Iedereen die zich door mij toch beledigd voelt, bied ik duizend keer mijn verontschuldigingen aan.''

In Madrid zal Eto'o zich voorlopig beter niet kunnen vertonen, maar bij de fans van Barcelona hoort de topscorer van Spanje net als Ronaldinho, Deco en Puyol tot de publiekslievelingen. Eto'o gaat bovendien de geschiedenis in als speler die met een rake kopbal tegen Levante het kampioenschap van Barcelona veiligstelde. Het was de vierentwintigste treffer van het seizoen van de topscorer. In het stadion waar ooit nog Faas Wilkes en Johan Cruijff de kleuren van de volksclub uit Valencia verdedigden, pakte Rijkaard met Barcelona de titel. ,,Deze titel draag ik op aan de fans van Barcelona'', zei de oud-bondscoach van Oranje in Valencia in de microfoons van tientallen radio- en televisiezenders.

Uren voor het beslissende duel hadden honderden Barça-fans zich al met sjaals en toeters voor de barretjes bij het stadion van Levante verzameld. Dit moest de dag gaan worden waarop FC Valencia als kampioen van Spanje onttroond zou worden. Het Estadio Cuitat de Valencia was voor de helft gevuld met aanhangers van Barcelona die hun helden naar de titel wilden schreeuwen. Na de verrassende openingstreffer van Levante sloeg bij Barcelona even de angst om het hart. Een half uur voor tijd wierp Eto'o zich op als `De Verlosser' van Barcelona. De titel kwam daarna niet meer in gevaar, omdat Real even voordien 2-2 had gespeeld in Sevilla.

Met nog een minuut te spelen maakte sterspeler Ronaldinho al een sambadansje langs de zijlijn. In de dug-out werd de champagne ontkurkt. Rijkaard hief de armen omhoog. Assistent Henk ten Cate had tranen in zijn ogen. Het laatste fluitsignaal van arbiter Undiano Mallenco was het begin van `het feest van de eeuw' voor de Catalanen. Barcelona de nieuwe kampioen van Spanje: ,,Visca Catalunya!''

    • Koen Greven