Rechts-radicale e-mails overspoelen internet

Veel internetgebruikers zijn tijdens de pinksterdagen overspoeld met Duitstalige e-mailberichten met een extreem-rechts karakter. De e-mailvloedgolf, die zowel particulieren als bedrijven trof, werd veroorzaakt door een nieuwe variant van een bestaand computervirus.

De e-mails zijn te herkennen aan onderwerpregels als Multi-Kulturell = Multi-Kriminell, 60 Jahre Befreiung: Wer feiert mit?, Ausländer bevorzugt en Deutsche werden künftig beim Arzt abgezockt. In sommige berichten staan links naar artikelen over buitenlanders die zijn verschenen in gerenommeerde media als Der Spiegel, Heise Online en die Tageszeitung. In andere berichten staan verwijzingen naar artikelen op de site van de rechts-radicale Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

De afzenderadressen van de radicale mails zijn vervalst. Het virus maakt gebruik van e-mailadressen die het vindt op besmette pc's. Zo zijn er berichten verstuurd die als afzender webwinkel@anwb.nl hebben.

Volgens Der Spiegel hebben de nog onbekende daders bewust gekozen voor de pinksterdagen om de extreem-rechtse e-mails te sturen.

Systeembeheerders en andere computertechnici, die de lawine van ongewenste e-mails hadden kunnen stoppen, waren de afgelopen dagen vrij. Vooral bedrijven hebben vandaag last gehad van overvolle mailboxen van medewerkers.

De e-mails bevatten zelf geen virus. Het openen en aanklikken van de links is niet gevaarlijk. De berichten zijn verstuurd via een eerdere versie van het computervirus Sober.

Besmette pc's hebben onlangs een nieuwe versie van de kwaadaardige software gedownload en zijn zonder dat de eigenaren het wisten begonnen enorme hoeveelheden rechts-radicale e-mails te versturen.

    • Marie-José Klaver