`Plan joodse zelfmoordaanslag'

De Israëlische politie heeft vijf joodse Israëliërs aangehouden op verdenking dat zij een zelfmoordaanslag wilden plegen op de Haram al-Sharif/Tempelberg in Jeruzalem. De vijf ultraorthodoxe leden van de Bratslav-sekte wilden met een aanval op de Koepel van de Rotsmoskee en de Al-Aqsamoskee ,,een derde intifadah en een nieuwe oorlog met de Arabische landen uitlokken'' om de ontruiming van de joodse nederzettingen in de Gazastrook te verijdelen en ,,alle Arabieren uit het Land van Israël'' te verwijderen.

De vijf worden wegens gebrek aan bewijs waarschijnlijk niet vervolgd en zijn ,,met beperkingen'' weer vrijgelaten. De Shin Beth, de Israëlische veiligheidsdienst, neemt de dreigementen van joodse militanten hoogst serieus en tracht met infiltranten door te dringen tot de verschillende extremistische groepen die de regeringsplannen willen dwarsbomen met geweld tegen Arabische doelen.

Tegen de ontruiming van 21 nederzettingen werd gisteren in Israël gedemonstreerd door op ruim 40 wegen en kruispunten het verkeer stil te leggen met menselijke barricades. De politie, die 4.000 manschappen had ingezet, verrichtte 300 arrestaties. Volgens de demonstranten ging het om ,,een geslaagde proef''. Zij willen als half augustus de ontruiming van Gush Katif (de verzamelnaam van de nederzettingen) begint het land platleggen met demonstraties, blokkades en ander groot ongerief veroorzakende acties.

De voorbereiding van de ontruiming verloopt uiterst stroef, omdat een meerderheid van de 9.000 kolonisten ieder contact met de overheid mijdt. Enkele honderden families zouden bereid zijn te verhuizen naar Israël zelf. Van de 1.700 families hebben er 115 te kennen gegeven dat zij weg willen, 400 andere wachten aanbiedingen van de regering af, maar de meerderheid weigert na te denken over alternatieve huisvesting.