Onbekend werk Pollock ontdekt

In East Hampton bij New York zijn 32 tot nu toe onbekende werken gevonden van schilder Jackson Pollock (1912-1956). Dat zegt filmmaker Alex Matter, wiens ouders bevriend waren met de schilder.

Matter zegt de schilderijen in 2002 te hebben gevonden in een opslagruimte van zijn vader in East Hampton op Long Island, New York. Matters vader Herbert, zelf fotograaf en grafisch ontwerper, was een goede vriend van Pollock tot diens dood in 1956. De schilderijen lagen sinds 1978 in bruin papier verpakt in de opslag, aldus Matter. Ze werden gemaakt tussen 1946 en 1949, toen Pollock nog een relatief onbekend kunstenaar was, en ze zijn veel kleiner dan de werken waarmee hij beroemd werd: afmetingen variëren van 12,7 bij 17,8 cm tot 38 bij 45,7 cm. Wel is Pollocks techniek en kleurgebruik erop te herkennen, aldus Matter. Het gaat om 22 `drip paintings' op doek, twee gelakte werken op papier en een paar onvoltooide experimenten op karton. Volgens Matter kreeg zijn vader ze van Pollock bij wijze van huur voor het gebruik van een studio in New York.

De werken zullen volgend jaar, een halve eeuw na Pollocks dood, te zien zijn op de tentoonstelling Pollock Matters in de Mark Borghi Fine Arts Gallery in Manhattan, samen met werken van de ouders van Alex Matter en van Pollocks vrouw Lee Krasner. Matter hoopt dat de nieuwe Pollocks dat jaar ook een ronde langs internationale musea kunnen maken. Daarna wil hij het merendeel in bezit van zijn familie houden, maar ze wel voor kunsthistorisch onderzoek beschikbaar stellen.

De Pollock-Krasner Foundation, die het copyright van Pollocks werken beheert, heeft zich inmiddels van de vondst gedistantiëerd. Eind vorige week liet de stichting haar naam verwijderen van de website waarop de tentoonstelling wordt aangekondigd, www.pollockexhibit.com. Reden daarvoor is dat zij zich niet wil inlaten met het beoordelen van de echtheid van de werken, aldus de stichting; dat moeten Pollock experts doen. Pollock-biograaf en curator van de expositie Ellen G. Landau heeft de werken authentiek verklaard.