Officieel bod ABN op Italiaanse bank

Het bod van ABN Amro op de Italiaanse bank Antonveneta gaat donderdag officieel van start. Vanaf die datum kunnen aandeelhouders van de bank uit Padua hun aandelen voor 25 euro per stuk aanmelden.

ABN kondigde eind maart al aan een bod te willen uitbrengen op Antonveneta wat de bank op 7,2 miljard euro waardeert. Het moest wachten op toestemming van onder meer de Italiaanse beursautoriteit Consob en de centrale bank in Rome. Deze kwamen, maar de bank stelde een officieel bod uit omdat zij er zeker van wilde zijn dat beide bieders – ook het Italiaanse Banca Popolare di Lodi wil Antonveneta kopen – gelijk worden behandeld.

De overnamestrijd tussen Lodi en ABN Amro is hevig. Lodi heeft 29,5 procent van Antonveneta, ABN Amro 20,7 procent. Het bod van Lodi ligt officieel hoger (26 euro), maar wordt vooral in obligaties en aandelen uitbetaald. Volgens analisten is dit bod minder dat 24 euro waard. De Italianen zijn ook bezig met een contant bod van 24 tot 25 euro dat voor donderdag gepubliceerd moet worden. Lodi wordt hiertoe gedwongen door de Consob die vorige week stelde dat Lodi heeft samengespannen met andere beleggers om Antonveneta onder controle te krijgen. Deze groep heeft meer dan 40 procent terwijl volgens de wet een contant bod uitgebracht moet worden bij 30 procent. Met dit belang van 40 procent kon de groep eind april het bestuur van Antonveneta wegsturen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Dit bestuur was voor een bod van ABN. ABN zal deze week, met de Consob-uitspraak in de hand, de rechter in Padua vragen de besluiten van deze vergadering te schorsen.

Het contante bod van Lodi zou medegefinancierd worden door buitenlandse banken. Lodi is veel kleiner dan Antonveneta en kan volgens analisten momenteel geen contant bod uitbrengen.

Het bod van ABN loopt tot 22 juni. Het bod wordt doorgezet als ABN meer dan 50 procent van de aandelen aangeboden krijgt.