Newsweek herroept bericht koran

Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek heeft gisteren, na een week van anti-Amerikaanse protesten, zijn berichtgeving herroepen over het onder meer door de wc spoelen van een koran in de Amerikaanse gevangenis op de basis Guantánamo Bay.

Het bericht over de veronderstelde belediging van de islam zorgde vorige week voor felle en bloedige anti-Amerikaanse protesten in onder meer Afghanistan, Pakistan en Indonesië. In Afghanistan vielen daarbij zeker 15 doden en tientallen gewonden. Het Witte Huis en het Amerikaanse ministerie van Defensie uitten scherpe kritiek en ontkenden dat de koran werd onteerd.

Newsweek meldt nu in zijn jongste editie dat het Amerikaanse ministerie van Defensie het verhaal niet kan bevestigen. De bron van het tijdschrift zei bij navraag niet meer zeker te zijn van zijn verklaring. Hoofdredacteur Mark Whitaker bood gisteren zijn verontschuldigingen aan: ,,Gebaseerd op wat we nu weten, trekken we ons artikel over de conclusies van een intern militair onderzoek waaruit bleek dat de koran werd onteerd op Guantánamo Bay, terug.''

Eerder afgelopen weekeinde bood Newsweek al zijn excuses aan voor de publicatie van een niet-bevestigd bericht. Dit leidde echter tot kritiek van het Witte Huis en het Pentagon. Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan zei dat het artikel ,,grote consequenties'' had. ,,Mensen hebben hun leven verloren. Ons imago in het buitenland is beschadigd'', aldus McClellan. Hoewel de woordvoerder had aangegeven het ,,raadselachtig'' te vinden dat Newsweek het artikel niet had herroepen, zei hoofdredacteur Whitaker niet onder druk te zijn gezet door het Witte Huis of het ministerie van Defensie.

In Afghanistan en Pakistan is afwijzend gereageerd op de excuses en het herroepen van het artikel. ,,Wij laten ons hierdoor niet voor de gek houden. Dit is een besluit van Amerika om zijn gezicht te redden. Zelfs een gewone ongeletterde boer snapt dat en zal dat niet accepteren'', zei mullah Sadullah Abu Aman gisteren in de Noord-Afghaanse provincie Badakhshan. Hij zei vorige week een heilige oorlog tegen de VS te zullen uitroepen als de ondervragers niet zouden worden uitgeleverd.

Ook de Afghaanse president Karzai zei ongelukkig te zijn met de manier waarop Newsweek met het verhaal over de koran is omgegaan. Hij zei ten sterkste af te keuren dat het blad een verhaal heeft gepubliceerd zonder diepgaand te controleren of het juist was.

Een woordvoerder van het Pentagon kondigde aan dat het onderzoek naar de vermeende belediging van de islam op Guantánamo Bay nog niet is afgerond. De commandant van de Amerikaanse troepen in het oosten van Afghanistan heeft onderwijl gezegd dat er geen bewijs is dat moslimextremisten de protesten van vorige week hebben aangejaagd. Kolonel Gary Cheek noemde de demonstraties een uiting van oprechte beroering.