`Nee' wint na strafschoppen

De tegenstanders van de Europese Grondwet hebben gisteren in sportief opzicht het pleit in hun voordeel beslecht. In een door de liberale jongerenvereniging JOVD georganiseerde voetbalwedstrijd tussen voor- en tegenstanders van de Grondwet wonnen de tegenstanders, zij het na strafschoppen.

De jonge liberalen zijn tot aan de stemming over de Grondwet op 1 juni iedere dag op pad zijn met hun JOVD Grondwettoer. Gisteren hadden zij pro-Grondwet-politici als de staatssecretarissen Mark Rutte (VVD) en Pieter van Geel (CDA) en Kamerleden als Stef Blok (VVD), Diederik Samsom en Frank Heemskerk (beide PvdA) bereid gevonden in het Sparta-stadion het duel aan te gaan met fervente nee-aanhangers als de SP'ers Harry van Bommel en Driek van Vught en de LPF'ers Joao Varela en Hilbrand Nawijn.

Staatssecretaris Van Geel sprak na afloop van een ,,laffe overwinning'' en zei te verwachten dat het referendum op 1 juni een duidelijk `vóór' zou laten zien. De JOVD, zelf dus ook voor de Grondwet, troostte zich met de gedachte dat ze in elk geval Europees voetbal naar Rotterdam hadden gehaald, iets waar Feyenoord al jaren niet in slaagt. De wedstrijd had plaats in het stadion van Sparta.