Moralist Komproe vindt luchtige toon

Howard Komproe zegt dat hij DJ Ambidexter is, een passende naam voor iemand die links- en rechtshandig platen draait. En de draaitafel die hij op het podium heeft staan, geeft hem bovendien de gelegenheid af en toe iets te laten horen waar hij commentaar op wil leveren. Het ongelooflijke Hij was maar een neger bijvoorbeeld, dat nog in 1975 op de plaat werd gezet door de Zangeres zonder Naam. Of de vooroorlogse meezinger Oh, bedoel je dat? van Lou Bandy, waarbij het volgens de dj zo prettig chillen is. Onverwachte platen, die hij behendig gebruikt om een betoog op te zetten over de urban scene die hij om zich heen ziet ontstaan – de ,,mengelmoescultuur'' die volgens hem de toekomst is.

Ambidexter is het derde programma van Howard Komproe, die zichzelf – omdat hij in Nederland is geboren als zoon van Surinaamse ouders – ook als ambidexter betitelt. En opnieuw toont hij zich een vaardig verhalenverteller, die vaak vrolijkheid weet te scheppen uit huiselijke herkenbaarheid. Maar ditmaal laat hij in zijn voorstelling ook heel wat ernst toe. Als hij opmerkt dat de real American popcorn in de bioscoop gewoon ,,maïs uit Barneveld'' is, illustreert hij daarmee hoe zot het is Amerika te willen imiteren. Als hij uithaalt naar Idols en Popstar, the Rivals, klinkt er een ondertoon van bekommernis met kinderen die door zulke programma's worden bedrogen: ,,Welke artiest begint er nou in een uitverkocht Ahoy'?'' En als hij zich opwindt over een jongen die denkt dat Mr. Bojangles een nummer van Robbie Williams is, onderstreept hij daarmee hoe dom het is een mening te geven zonder enige historische kennis. Zoals die extreem-rechtse jongens in Limburg, die Lonsdale dragen zonder te weten dat dat bedrijf vroeger de sponsor was van zwarte boxer Muhammad Ali.

Dat maakt Komproe tot een onvervalste moralist, die er niettemin in slaagt de hele avond een lichte toon aan te slaan, snel te schakelen, subtiel spanning op te bouwen en knappe terugververwijzingen te maken. Zodat zijn moraal mooi samengaat met zijn komische talent.

Voorstelling: Ambidexter door Howard Komproe. Regie: Maarten van Hinte. Gezien: 14/5 in De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 2/6 en volgend seizoen. Inl. 030-2313416 & www.watdoethoward.nu

    • Henk van Gelder