`Laten zien hoe stoer we wel niet zijn'

De KNVB is teleurgesteld dat voetballer Salomon Kalou geen versnelde naturalisatieprocedure krijgt.

Feyenoord-aanvaller Salomon Kalou behoudt voorlopig de Ivoriaanse nationaliteit. Minister Rita Verdonk van Integratie heeft beslist dat de aanvaller niet in aanmerking komt voor de versnelde procedure tot naturalisatie. De immigratie- en naturalisatiedienst IND voorzag geen problemen vanwege de meerwaarde van Kalou. Ook het ministerie van VWS gaf een positief advies. Verdonk besloot ,,na lang wikken en wegen'' anders. Kalou kan nu op zijn vroegst in 2008 Nederlander worden. De Ivoriaan wilde genaturaliseerd worden om deze zomer voor Nedrland op het jeugdwereldkampioenschap te spelen en mogelijk bij het WK in 2006 voor het echte Oranje uit te komen.

Wat is uw reactie op het besluit van de minister?

Henk Kesler, directeur betaald voetbal: ,,Als KNVB juichen we het toe dat een uitzonderlijk talent Nederlander wil worden. Die kans krijg je eens in de zoveel jaar en daarom schreven bondscoaches Marco van Basten en Foppe de Haan ook brieven naar het ministerie. Dit is heel teleurstellend voor De Haan. Op termijn is het misschien zelfs voor bondscoach Marco van Basten jammer, als blijkt dat hij Kalou zou willen selecteren voor het WK in 2006.''

Wat vindt u van de afweging van minister Verdonk?

,,De KNVB is ook teleurgesteld. Ik denk dat er weinig begrip is getoond voor de positie van de sportwereld. Stel je voor dat Salomon Kalou in 2006 zou spelen op het wereldkampioenschap in Duitsland. Daar wordt de hele economie in Nederland beter van. De hele wereld is op Nederland gericht door het nationale voetbalelftal. Ik vind het typisch Nederlands. In Frankrijk was zo'n voetballer al lang genaturaliseerd. Er lag nota bene een positief advies van de IND en het ministerie. Het is gewoon even laten zien hoe stoer we wel niet zijn. Nu wordt er gesproken van precedentwerking, maar in het verleden zijn er ook de nodige precedenten geweest, waarover anders is besloten.''

Is deze afwijzing voor versnelde naturalisatie van Kalou definitief?

,,Er bestaat een beroepsmogelijkheid, maar dat ligt heel ingewikkeld. Ik vind het wat ver gaan de zaak-Kalou naast die van prinses Maxima te leggen. Dat kun je niet vergelijken. Als koningsgezind Nederlander vind ik haar naturalisatie buiten discussie staan. Het neemt niet weg dat men weinig gevoel heeft gehad voor de sport.''