Kiesrecht voor vrouwen Koeweit

Vrouwen hebben gisteren actief en passief kiesrecht gekregen in Koeweit. Het Koeweitse parlement, dat de afgelopen jaren herhaalde pogingen van de regering om vrouwenkiesrecht in te voeren had verhinderd, stemde met 35 tegen 23 bij een onthouding in met een desbetreffend wetsvoorstel. Fundamentalisten slaagden er echter in met steun van conservatieve tribale vertegenwoordigers een artikel te introduceren dat toekomstige vrouwelijke politici en kiezers gebiedt zich te houden aan het islamitisch recht. Het was niet duidelijk of daarmee kledingvoorschriften of aparte stembureaus of nog iets anders wordt bedoeld.

Sommige vrouwelijke activisten waren bezorgd over de implicaties van deze islamitische restrictie. Maar andere weigerden hun vreugde hierdoor te laten wegnemen. ,,Ik ben zo opgewonden! Ik kan het niet geloven'', zei Rola Dashti, die aankondigde zich kandidaat te zullen stellen in de parlementsverkiezingen van 2007. De stemming kwam te laat om deelneming van vrouwen aan de lokale verkiezingen van 2 juni mogelijk te maken. Maar premier sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah zei dat vrouwen nu in het kabinet kunnen worden benoemd. ,,Ik wil dat onze vrouwen ons geliefde land en onze toekomst helpen opbouwen.''

Om tegenstanders van vrouwenkiesrecht tot een voorstem te bewegen keurde het Koeweitse kabinet eerder op de dag een voorstel van het parlement goed om Koeweitse employés en gepensioneerden meer geld te geven, voor een totaalbedrag van 445 miljoen dollar per jaar. Koeweitse conservatieven beschuldigden het regime ervan te wijken voor buitenlandse druk. Met name de Verenigde Staten oefenen pressie uit op autoritaire regimes in het Midden-Oosten om democratische hervormingen door te voeren.

In de Arabische wereld hebben vrouwen alleen nog geen kiesrecht in Saoedi-Arabië, waar mannen eerder dit jaar mochten deelnemen aan gemeenteraadsverkiezingen, en in de Verenigde Arabische Emiraten, waar helemaal geen verkiezingen worden gehouden.