Kamerlid: critici van Grondwet gevaarlijk bezig

De tegenstanders van de Europese Grondwet spelen in op ,,onderbuikgevoelens'' en zijn daarmee ,,gevaarlijk'' bezig. Dat heeft het Nederlandse Eerste-Kamerlid René van der Linden (CDA) vanmiddag gezegd in Warschau.

In de Poolse hoofdstad zijn gisteren en vandaag de regeringsleiders van de 46 landen van de Raad van Europa bijeen. Van der Linden is daar als voorzitter van de Parlementaire Assemblee van deze Raad van Europa bij aanwezig.

Van der Linden beschuldigt de tegenstanders van de Grondwet ervan zich te bedienen van ,,valse'' argumenten. Zo zal er geen sprake zijn van het verliezen van identiteit of soevereiniteit, zei hij. Ook zal er geen sprake zijn van een Europese militaire unie.

Van der Linden uitte tevens grote kritiek op columnist Ronald Plasterk (de Volkskrant, Buitenhof-tv) die zich de afgelopen maanden zeer kritisch heeft uitgelaten over de Grondwet, maar zegt te aarzelen of hij ja of nee zal stemmen. Van der Linden noemde dit ,,onverantwoord gedrag'' van hem. ,,Deze discussie is geen speeltuin'', aldus het Kamerlid.

Volgens Van der Linden zal Nederland ,,een modderfiguur'' slaan als een meerderheid van de kiezers zich op 1 juni uitspreekt tegen de Europese Grondwet. ,,Onze positie in Europa wordt dan onherroepelijk aangetast.''

Een belangrijk deel van de bijeenkomst in Warschau ging over de vraag hoe de Raad van Europa en de Europese Unie in de toekomst kunnen voorkomen elkaars werk te doen. Dit speelt vooral op het terrein van bescherming van de mensenrechten, waarover in de Europese Grondwet specifieke passages zijn opgenomen, terwijl het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, dat toeziet op het Europees Verdrag tot Bescherming van de rechten van de Mens (EVRM) van de Raad van Europa, dat werk al sinds 1950 doet.