Inspectie en Turks Onur Air overhoop

Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) beraadt zich over de vraag of het geplande overleg met de Turkse autoriteiten, morgen in Istanbul, over de positie van luchtvaartmaatschappij Onur Air nog wel doorgang moet vinden. IVW reageert hiermee op juridische stappen die Onur Air tegen IVW neemt. De advocaat van de maatschappij, F. Vreede, eiste vanmorgen dat het vliegverbod – vorige week ingesteld, lopend tot 12 juni – voor 12.00 uur zou worden ingetrokken en dat IVW met details zou komen over het verbod.

Onur Air zegt van IVW geen duidelijke informatie te hebben gekregen over de incidenten die aanleiding zouden hebben gegeven tot het vliegverbod. Rond het middaguur had IVW inderdaad een brief gestuurd aan Onur Air met nadere details rondom het vliegverbod. De advocaat zegt dat het geding ondanks de nieuwe informatie ,,vrijwel zeker'' doorgaat omdat Onur Air ervan overtuigd is dat zijn toestellen veilig zijn.

IVW zegt in een reactie dat er sprake is van zeven tot negen incidenten met Onur Air de afgelopen tijd, variërend van een brandende motor op Schiphol tot onevenwichtige belading van een toestel op vliegveld Eelde.

Een delegatie van het Turkse ministerie van Verkeer voerde gisteren twaalf uur lang overleg met IVW op het hoofdkantoor van de inspectie in Hoofddorp. Maar de twee partijen kwamen niet nader tot elkaar. De Turkse autoriteiten blijven bij hun eerdere standpunt dat Onur Air niet minder veilig is dan andere maatschappijen.

Na Nederland schortten vorige week ook Duitsland, Frankrijk en Zwitserland de vluchten met Onur Air op, maar België niet.