Incident in Amsterdamse uitgaansstraat

Afgelopen weekeinde zijn drie homo's in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat belaagd en mishandeld door een groep van vijf jongens. De politie heeft de hoofddader aangehouden. Na verhoor is hij, een 20-jarige Amsterdammer van Zuid-Amerikaanse afkomst, zondagochtend weer vrijgelaten. De politie hoopt de andere vier binnenkort aan te houden.

In de nacht van zaterdag op zondag kwam het voor de ingang van discotheek Exit tot een confrontatie tussen drie homoseksuele mannen en de jongeren. Volgens de verklaring die de slachtoffers hebben verspreid zouden de jongens de mannen hebben bedreigd. Een van de mannen werd vastgepakt. De jongens vroegen op ,,dreigende toon'' of hij homo was. ,,Als dat zo was, dan zouden ze hem in elkaar slaan. Als hij hetero was, dan kon hij vrijuit gaan.'' De man hield er een blauw oog aan over.

Volgens de verklaring van de dader tegenover de politie zouden de jongens juist zijn uitgedaagd door de mannen. Een van de mannen zou de jongens voor homo's hebben uitgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het niet om Marokkaanse jongens, zoals de homoseksuele mannen aanvankelijk dachten. Ook zou er geen bewuste daad tegen homo's zijn geweest. ,,Ze deelden één klap uit en daar is het bij gebleven. De homoseksuele mannen houden vol dat ze zijn bedreigd en gemolesteerd ,,omdat we homo's zijn''.

Vanavond houdt de Amsterdamse Stichting Nachtwacht een korte ludieke actie op het Leidseplein in Amsterdam.