H'veen na zege zeker van plaats UEFA Cup

In zijn eerste seizoen als trainer in de eredivisie heeft Gertjan Verbeek succes geboekt met SC Heerenveen. De opvolger van `clubicoon' Foppe de Haan leidde zijn ploeg zondag tijdens de voorlaatste speelronde naar een plaats in het UEFA-Cuptoernooi.

Mede dankzij de 2-0 nederlaag van concurrent Vitesse tegen Ajax verzekerde de Friese voetbalploeg zich via een 2-1 zege bij FC Groningen van de vijfde plaats, goed voor het laatste startbewijs in het UEFA-bekertoernooi. Hestad en Nilsson scoorden voor Heerenveen in het Oosterpark, Buijs deed namens de thuisploeg in de slotfase nog iets terug. FC Groningen nam onder anderen afscheid van publiekslieveling Martin Drent.

Voor de aftrap van de noordelijke streekderby hadden supporters van Heerenveen de Martinitoren in de stad Groningen bedekt met een Friese vlag met daarop vermeld `Groningen is van ons'. Verbeek bedankte de (ludieke) steun van het publiek en bewonderde de strijdlust van zijn spelers. ,,Dat het elftal zo veel wilskracht heeft getoond, beschouw ik als de grootste winst van dit seizoen'', zei de oud-speler en ex-assistentcoach van Heerenveen die de voorbije seizoenen ervaring opdeed als hoofdtrainer van Heracles.

In de onderste regionen is de beslissing over de rechtstreekse degradatie nog steeds niet gevallen. Nummer zeventien De Graafschap verloor zondag de Gelderse derby bij NEC met 3-0. Hekkensluiter FC Den Bosch leed in de Brabantse derby bij RKC Waalwijk een 2-0 nederlaag. Beide ploegen gaan met evenveel punten de laatste speelronde in; De Graafschap heeft een beter doelsaldo. FC Den Bosch ontvangt FC Utrecht, De Graafschap krijgt provinciegenoot Vitesse op bezoek.