Het beeld

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil één publieke zender exclusief richten op jeugd en jongeren. Oppervlakkig bezien zou Nederland 3 op tweede pinksterdag het voorbeeld kunnen zijn: geen Nova, geen TV3, geen Uur van de wolf, maar een hele dag Pinkpop 2005, in gezamenlijkheid verzorgd door de vaste netbespelers VARA, VPRO en NPS, slechts onderbroken door een blok van drie uur kinderprogramma's onder de al even gezamenlijke vlag van Z@ppelin.

Maar is rock & roll niet meer iets voor de oudere generatie, zeg maar die van Mick Jagger en Cliff Richard? Oprichter Jan Smeets van Pinkpop, het traditionele popfestival in Landgraaf, werd vorige week al in Nova door Jeroen Pauw op het matje geroepen, omdat hij niet meer helemaal van deze tijd zou zijn, althans volgens dubieuze getuigen-deskundigen als volkszanger Gordon en deejay Ruud de Wild. De modieuze mening luidt dat Pinkpop zijn beste tijd heeft gehad. Dus sprak RTL Nieuws met debuterende vijftigplussers onder de bezoekers en maakte het een Golden Earring-fan wakker, die door het optreden van zijn ook niet al te jonge helden heen geslapen had.

Ik moet toegeven dat zo'n dagje Pinkpop weinig opwinding teweegbrengt. De met roze hoedjes getooide festivalgangers lijken eerder in Torremolinos dan in Woodstock thuis te horen. Doordat presentatoren Dolf Jansen en Marco Roelofs, de hanenkamzanger van hardcoregroep De Heideroosjes, zich nogal defensief opstelden (`de zanger van Bloc Party was toch echt zwart!'), viel het pas goed op dat gisteren bij Barend & Van Dorp (RTL4) meer kleur aan tafel zat dan er in drie dagen op het Limburgse podium stond. Een close-up van een niet al te jonge, belippenstifte mond die Back Home meezingt – een hit van Golden Earring uit 1970 – deed de deur dicht. Het jeugdigste aspect van de uitzending was het gebrek aan algemene ontwikkeling van de presentatoren, met als hilarisch dieptepunt Roelofs' toelichting: ,,Thirteen Senses, een groep afkomstig uit het kleine plaatsje Cornwall.'' Kennelijk stond dat dorp niet op internet.

Je moet er toch niet aan denken dat Nederland 3 voortaan in het kader van het enge doelgroepdenken van de staatssecretaris en netmanager Lennart van der Meulen, zou debiliseren tot het vermeende niveau van `jongeren'. Dan is het afgelopen met de VPRO, die dit seizoen soms juist weer ouderwets zijn elitaire tanden durft te ontbloten. Zondagavond hadden Tegenlicht en Het geluk van Nederland uitstekende afleveringen: respectievelijk een mooi, persoonlijk en met echte filmmakershand gesmeed zelfportret van inburgeraarster Wen-jie Qin en een hondsbrutale studie naar de grenzen van de bestialiteit door Michael Schaap. Die ontdekte dat Nederlanders, naar mate ze meer individualiseren en vereenzamen, dieren steeds meer als gelijke partners gaan behandelen, en er lustig op los projecteren. Aan de ene kant komt seks met dieren vaker voor, en niet alleen met geiten, aan de andere kant zijn er reikitherapeuten voor de slachtoffers van het misbruik. Dieren rukken langzaam op naar het stemrecht.

    • Hans Beerekamp