Gezant Israël weg na rel om Madonna

Een Israëlische ambassadeur in Washington moet zijn sociale prioriteiten kennen. De topdiplomaat die verzuimt voor de echtgenote van de minister van Buitenlandse Zaken een afspraak te regelen met Madonna maakt een ernstige taxatiefout. En als hij over `zijn' minister ook nog officieel gaat klagen bij de hoogste rechter van het land, kan hij zijn koffers pakken.

Dat is het geval met ambassadeur Danny Ayalon en zijn vrouw Ann, die met minister Silvan Shalom en diens echtgenote Judy Nir-Mozes het middelpunt vormen van een verbaal moddergevecht waar Israël en diplomatiek Washington zich de afgelopen dagen kostelijk mee hebben vermaakt.

Toen Madonna in september Israël bezocht in verband met haar mystieke Kabbala-activiteiten had zij geen tijd voor een ontmoeting, lees photo-opportunity, met Judy Shalom. Madonna mag wereldberoemd zijn, Judy Nir Mozes is dat in Israël. Zij is niet alleen de vrouw van de minister, maar ook eigenares van Yediot Ahronot, de grootste krant van het land, en zij heeft een tv-talkshow, waarin zij haar man aanbeveelt als premier.

Haar boosheid richtte zich op ambassadeur Ayalon, maar omdat hij tot de kring van premier Sharon behoort, werd Liran Petersil, de persoonlijke assistent van de diplomaat, ontslagen. Volgens Ayalon was dat, zo schrijft hij in zijn klaagbrief aan het Hooggerechtshof een ,,onaanvaardbare inmenging'' in het beheer van de ambassade en ,,mijn werk, want Petersil is mijn rechterhand''.

Minister Shalom en zijn volgens Ha'aretz ,,gedreven'' echtgenote zwegen uiteraard. Maar volgens Yediot Ahronot zou het verhaal over Madonna en Judy door de diplomaat zijn verzonnen om de aandacht af te leiden van een onderzoek naar de gang van zaken op de ambassade en op de residentie in Washington. Daar zou Ann Ayalon schoonmaaksters en ander personeel veelvuldig op onbeschofte commandeertoon hebben toegesproken. Ook zou door haar buitensporige wensen de begroting voor de verbouwing van de ambtswoning zijn overschreden.

Dat de Israëlische ambassadeur dit gevecht met de minister verliest, is een uitgemaakte zaak. Dat de ambassadeur persoonlijk door premier Sharon was benoemd zal hem niet helpen en Sharon lijkt ook niet van plan de per definitie vervangbare ambassadeur te helpen. Voor de relaties met de VS heeft Sharon eigenlijk geen ambassadeur nodig, want die worden door hem zelf beheerd. Daar komt zelfs de minister tot zijn grote ergernis nauwelijks aan te pas. Intussen wordt Nathan Sharansky, de onlangs opgestapte minister en in de VS zeer populair denker/schrijver/spreker over democratie en terreur, genoemd als opvolger voor Ayalon.