Fors verlies zakenbank NIB in België

Zakenbank NIB Capital, eigendom van de pensioenfondsen ABP en PGGM, heeft in België forse verliezen geleden met de handel in derivaten, afgeleide financiële producten zoals opties en termijncontracten.

In het eerste kwartaal leed het Belgische dochterbedrijf NPD van de zakenbank een verlies van omgerekend 56 miljoen euro, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die NIB Capital vanochtend bekendmaakte. Ook in april heeft de derivatendochter verlies geleden, maar NIB Capital (de voormalige Nationale Investeringsbank) wilde vanochtend niet zeggen hoe groot de schade is.

De aanhoudende handelsverliezen bij de joint venture, samen met de Belgische bank Petercam, hebben ertoe geleid dat het samenwerkingsverband – gestart in 2001 – wordt ontbonden. NIB Capital staat garant voor de verplichtingen die uit derivatencontracten voortvloeien. Dit is ook de reden waarom de bank tot voor kort haar joint venture volledig in de resultaten meetelde. Eind vorig jaar bedroeg de onderliggende waarde van de Belgische derivatenportefeuille 577 miljoen euro. Er werd vorig jaar door de Belgische dochter voor bijna 11,5 miljard aan onderliggende posities verhandeld.

De verliezen bij de Belgische dochter komen vanaf 31 maart 2005 volledig voor rekening van NIB Capital. Dat is het gevolg van de afspraak dat de verliezen van de Belgische dochter tot een bepaald bedrag worden gedeeld. De zakenbank kon in het eerste kwartaal de verliezen nog delen, waardoor de schade in België voor NIB Capital tot 28 miljoen euro beperkt bleef. Het kwartaalresultaat van NIB kwam hierdoor 13 procent lager uit op 52 miljoen. NIB Capital zal de Belgische dochter ,,op termijn'' beëindigen, maar kan niet aangeven wanneer dit precies gebeurt. ,,We hebben geen haast. Het is afhankelijk van de marktomstandigheden'', zei een woordvoerder vanochtend. Volgens de zegsman zal de bank haar portefeuille in België geleidelijk afbouwen.

Vorig jaar boekte de Belgische derivatendochter al ,,teleurstellende resultaten''. Problemen met aandelenopties, rechten op koop of verkoop van aandelen, leidden toen tot een grondige analyse van de derivatenportefeuille en van de risicobeheersystemen. Als gevolg hiervan werden procedures in het risicomanagement aangepast. De kosten van de afdeling stegen scherp als gevolg van meer personeel, investeringen in technologie en bonussen. De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, ABP (ambtenaren, onderwijs) en PGGM (zorg), zijn sinds 1999 aandeelhouder van NIB Capital. Begin dit jaar werd de investeringsmaatschappij van NIB afgesplitst.