Een spoor van weggeworpen folders

Tweede-Kamerlid Geert Wilders begon gisteren in zijn geboorteplaats Venlo zijn campagne tegen de Grondwet. ,,Hij denkt dat hij Pim Fortuyn is, maar dat is-ie absoluut niet.'

Een spoor van weggeworpen folders leidt door de binnenstad van Venlo naar een groep mensen die van links naar rechts over winkelstraten beweegt. De groep bestaat uit journalisten, mannen-in-pak en voor- en tegenstanders van de Europese Grondwet. In het middelpunt bevindt zich het in spierwit tenue gehulde onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders, wiens lachende portret op het drukwerk op de grond ligt. `Nederland moet blijven' staat in rood-wit-blauw boven het portret van het uit de VVD gestapte Tweede-Kamerlid. Wilders probeert contact te leggen met de winkelende inwoners van zijn geboorteplaats. Maar dat lukt niet zo.

Wilders kreeg 37.638 euro van de Referendumcommissie om zijn hartgrondige `nee' tegen de Europese Grondwet uit te dragen. Hij bedacht de `BustourNEE' die gisteren in Venlo begon en tot 28 mei alle provincies zal aandoen. De Jonge Democraten rijden daar in een blauw-geel geverfde caravan achteraan. De jongeren zijn vóór de Grondwet en kregen 5.225 euro om in de nabijheid van Wilders blikjes energiedrank, Power to Vote, uit te delen.

Niet eerder voerde een Nederlandse politicus campagne onder zulke stringente veiligheidsmaatregelen. Het Kamerlid krijgt naar eigen zeggen tientallen bedreigingen per week. Om hem heen cirkelen, afgezien van de Jonge Democraten, zo'n tien mannen in pakken, herkenbaar aan diagonaal gestreepte stropdassen, van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Eéntje loopt met iets dat op een opgevouwen kampeermatrasje lijkt. ,,Dat is een kogelvrij scherm'', weet een van de veertig ingezette politiemannen van Limburg Noord, ,,kan heel snel open.'' Op een meter of tien en op zo'n vijftig meter van de groep rond Wilders vormen zij een tweede en een derde beveiligingsring.

Het is niet de beveiliging die Wilders verhindert met kiezers in contact te treden. Dat doet hijzelf door voortdurend de meelopende lokale, nationale en internationale media van zijn standpunten te voorzien. Dat Europa met de Grondwet een superstaat wordt waarin Nederland niets meer te zeggen heeft. Dat Turkije straks het Nederlandse immigratiebeleid gaat regelen. En dat dezelfde Brusselse, bureaucratische kliek zowel de Grondwet heeft verzonnen als de euro ,,waarmee we ook zijn belazerd''.

In de Lomstraat begint Wilders met anderhalf uur folderen. Daar kijken mensen hem meewarig aan als Wilders hen de foto van hemzelf in handen drukt. ,,Dat waren de Duitsers, die kennen hem niet'', zegt Bart Nahuis, eigenaar van een herenmodezaak ,,in de top van het middensegment''. ,,Het is Duitse Dag vandaag en de Lomstraat is nu vol Duitsers en allochtonen die daar goedkope boodschappen doen.'' Nahuis heeft zijn winkel in de duurdere, Nederlandse, Vleesstraat. Hij ziet niet meteen een verband tussen de campagnevoerende politicus en de Grondwet. ,,Maar al die media zijn goed voor de zaken, Wilders zet Venlo op de kaart.''

Het blijkt een misverstand om te denken dat inwoners van grensplaatsen vóór Europese eenwording zouden zijn. ,,Welnee'', reageert Nahuis, ,,aan de Duitsers hebben we niets meer. Hun inkomen is zó sterk gedaald, die komen hier alleen maar goedkope spullen halen.''

Aan het eind van de Vleesstraat staat Murath Kosar op een verhoging Wilders op te wachten. ,,Wilders moet weg'', roept hij. Terwijl Wilders rechtsomkeert maakt, stormt de pers af op de van oorsprong Turkse man die 25 jaar in Venlo woont. ,,Hij is tegen buitenlanders, maar wie oogst zal zaaien'', zegt hij. ,,Waarom wordt hij beschermd? Wij moeten beschermd worden tegen hem.''

Even later vertrekt Wilders' bus naar Heerlen. Het arrestantenbusje van de politie gaat onverrichter zake terug naar de garage. De Jonge Democraten verliezen Wilders' bus uit het oog als ze worden aangereden door een DKDB'er op een motor. De schade is een kapotte koplamp. Opzet, vermoeden de jongeren die in herinnering roepen dat op extreemrechtse internetfora is opgeroepen de blauw-gele caravan van de `nutteloze idioten van de fundamentalistische islam' van de weg te rijden.

Na een kwartier in het centrum van Heerlen gaat Wilders nog even folderen op de vier kilometer verderop gelegen woonboulevard. Via de achteringang rijdt de geblindeerde bus het parkeerterrein op. Hier richt Wilders zich rechtstreeks tot de kiezer, want alle media heeft hij al bediend. Hoofdschuddend slaat Reeske Mulder uit Landgraaf het Kamerlid gade. ,,Hij denkt dat hij Pim Fortuyn is, maar dat is-ie absoluut niet.''

    • Robert Giebels