Doorbraak oppositie: winst in hoofdstad van Ethiopië

De oppositie in Ethiopië heeft bij de parlementsverkiezingen van zondag voor een politieke doorbraak gezorgd. Ze won alle 23 zetels die er te verdelen waren rond de hoofdstad Addis Abeba. Maar de regeringspartij van Meles Zenawi, het Ethiopisch Democratisch Revolutionair Volksfront (EPRDF), houdt een forse meerderheid in het parlement. Dat blijkt uit voorlopige tellingen. De definitieve uitslag wordt pas woensdag 8 juni bekendgemaakt.

Minister van Informatie Bereket Simon die ook woordvoerder is van de regeringspartij, zei gisteravond dat de EPRDF meer dan 300 van de 547 parlementszetels heeft gewonnen. Maar de grootste oppositiecoalitie, de Coalitie voor Eenheid en Democratie (CUD), weigerde om zich al neer te leggen bij een nederlaag. De oppositiepartijen rekenen op zeker 185 zetels. Tot nu toe bezetten ze niet meer dan veertien zetels.

Nadat de oppositie afgelopen weekend had gedreigd de uitslag van de verkiezingen te verwerpen vanwege grootscheepse fraude, kondigde de premier zondagavond een verbod van een maand aan op demonstraties en publieke demonstraties in het gebied rond de hoofdstad. De hoofdstedelijke politie werd direct onder zijn commando geplaatst. Anderhalve week geleden had de oppositie met een demonstratie laten zien dat ze in staat is grote groepen aanhangers op de been te brengen.

De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter die de Amerikaanse verkiezingswaarnemers leidde, zei dat er met de verkiezingen van zondag ,,grote vooruitgang richting democratie was geboekt''. Zijn waarnemers hadden in de aanloop naar de verkiezingen alleen kleine onregelmatigheden geconstateerd. Hij prees de regering omdat ze voor het eerst publieke debatten had toegestaan en de oppositie zendtijd op radio en tv had gegeven. Het was ook voor het eerst dat buitenlandse waarnemers mochten toezien op het verloop van de verkiezingen.

De oppositie deed de positieve beoordelingen van buitenlandse waarnemers af als ,,een lachertje''.

De grotere politieke vrijheid trok meer Ethiopiërs dan ooit naar de stembus. De opkomst wordt geschat op 90 procent. Veel stembureaus konden de toeloop niet verwerken. Op veel plaatsen stonden kiezers acht tot twaalf uur in de rij.

De regeringspartij die in 1991 aan de macht kwam na een lange verzetsstrijd in het noorden van het land, heeft het parlement sindsdien gedomineerd.

Bij de twee vorige verkiezingen werden oppositieleden vermoord en gearresteerd. Volgens de oppositie is dat ook dit keer gebeurd, maar kennelijk op kleinere schaal. De oppositie verweet de regering nog zaterdag dat ze honderd Ethiopische verkiezingswaarnemers had gearresteerd.

Ethiopië was tot 1975 een absolute monarchie onder keizer Haile Selassie. Daarna volgde tot 1991 het marxistische bewind van dictator Mengistu Haile Mariam.