D66 blijft veilig in de bieb

,,Moeten jullie de straat niet op? Kom op'', roept het Rotterdamse raadslid Mea van Ravesteyn tegen een groepje D66'ers. Europarlementariër Sophie in 't Veld en zes andere D66'ers zitten in de Rotterdamse Centrale Bibliotheek om de tafel. Sophie in 't Veld houdt Europa-spreekuur. Voor haar op tafel liggen `ja'-stickers en allerlei folders. Maar behalve de D66-leden komen er geen andere bezoekers opdagen. Behalve één jongen van het CDA, die het na een half uur voor gezien houdt.

De meesten rond de tafel lijken het helemaal eens te zijn met de europarlementariër. Sommige leden hebben kritische vragen over Oost-Europa, de verminderde macht voor Nederland en een mogelijk `nee'. ,,Trekken de Oost-Europese landen ons niet naar beneden?'', vraagt Pieter Buis.

In 't Veld antwoordt dat de landen zich juist heel snel ontwikkelen, en dat wij al jaren dik aan hen verdienen. Ze ontkent dat Nederland minder macht krijgt. ,,Gemiddeld gezien heeft een Nederlander meer stemgewicht dan een Duitser.'' Maar vooral de zelfgenoegzame Nederlanders klagen daarover.

`Nee' stemmen is volgens In 't Veld geen goed idee. Want nieuwe onderhandelingen zullen er niet volgen. ,,Bij een `nee' is de Grondwet dood, dan heeft iedereen zijn buik ervan vol.'' Nederland kan door een `nee'-stem een status aparte krijgen, waarbij het wel Europese regelgeving moet doorvoeren, maar niet mag meepraten.

Over de informatievoorziening zijn ze het eens. Pieter Buis: ,,We worden doodgegooid met informatie, zelfs bij de Albert Heijn ligt een Grondwet-krantje.''

Buiten de bibliotheek zijn ze het daar niet mee eens. Op het plein voor de bibliotheek, vlak bij de zaterdagmarkt, staat een kraampje van de SP. De SP voert campagne tegen de Europese Grondwet.

Voorbijganger Greet Roosloot staat met haar armen vol boodschappen voor het kraampje. Ze weet nog niet wat ze gaat stemmen. Ze is een beetje geërgerd dat burgers geen objectieve informatie krijgen. Een van de SP'ers zegt: ,,Als je de informatie niet objectief vindt, moet je tegen stemmen.''