Charme is dat je ook `nee' kunt stemmen

Met interesse volg ik de worsteling van Europese politici met de referenda over de Europese Grondwet. De angst voor afwijzing neemt toe. Ik ben gewend aan politici die ondanks opgelopen averij (Blair, SchRÖder) de borst naar voren steken en hoog van de toren blazen. Waarom gedragen Chirac, Balkenende, Zalm e.a. zich nu opeens zo benauwd? In de afgelopen 40 jaar heb ik trouw mijn stemplicht vervuld. Ik stemde nooit tégen een partij of politicus, tegenstemmen bestaat niet. Je stemt altijd vóór (ook al is dat een negatief gemotiveerde keus). De charme van het referendum is dat je `nee' kunt zeggen. Dat recht heeft de kiezer in Nederland tot nu toe nooit gehad! Het ontbreken van de tegenstem is een fundamenteel democratisch gebrek.

Bestuurlijke vernieuwing schijnt (bijna) afgeschreven te zijn, niettemin doe ik graag een voorstel: geef de stemgerechtigde twee stemmen, een `ja' en een `nee'. Laat de stemmers in het kieshokje ook aangeven van wie ze écht niets moeten hebben en trek die stemmen af van de positieve steun die partijen en/of politici verzamelen. De opkomst stijgt met sprongen en politiek wordt opeens heel spannend!

    • G. Arendsen de Wolff