Arnhem wil plek betoging zelf bepalen

Burgemeester P. Krikke van Arnhem heeft zaterdag aangekondigd een bodemprocedure aan te spannen om een nieuwe uitspraak te krijgen van de rechter over de plek waar iemand in een gemeente mag demonstreren.

In een kort geding afgelopen vrijdag deed de voorzieningenrechter de uitspraak dat iedereen het recht heeft op een zelfgekozen plaats een demonstratie te houden. Het kort geding was aangespannen door C. Kusters, de voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie (NVU).

De extreemrechtse NVU kreeg van de gemeente Arnhem alleen een demonstratievergunning voor de zaterdagochtend op een afgelegen industrieterrein. De rechtbank oordeelde dat dit in strijd was met het recht tot betoging zoals dat is vastgelegd in de Grondwet. De NVU mocht dus wél in het centrum van de Gelderse hoofdstad demonstreren.

Gemeenten hebben de laatste jaren ongewenste, vooral extreemrechtse, groeperingen weggehouden uit de stadscentra door in de demonstratievergunning nauwkeurig het demonstratieterrein te bepalen. De rechter heeft met zijn uitspraak van afgelopen vrijdag een einde gemaakt aan dat gevoerde beleid.

Burgemeester Krikke heeft bezwaren tegen de zeer forse politie-inzet die nodig kan zijn om de openbare orde te handhaven, als betogers hun eigen demonstratieplek mogen uitzoeken. Krikke wil via de bodemprocedure een principe-uitspraak over de plek waar iemand in een gemeente mag demonstreren.

De betoging van de NVU, afgelopen zaterdag, is zonder grote incidenten verlopen. Ongeveer zestig demonstranten, onder wie enkele Duitsers, hebben een uur door Arnhem gelopen, leuzen scanderend en zwaaiend met vlaggen. De betogers richtten zich tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie en tegen de Europese Grondwet.

Een tegendemonstratie van enkele honderden antifascisten is onrustiger verlopen. Sommige deelnemers konden geen identiteitsbewijs tonen, anderen weken van de toegestane route af. Een persoon gooide een steen.

De politie van Arnhem heeft 32 tegendemonstranten opgepakt en later op de dag weer vrijgelaten. De politie heeft zaterdag in totaal driehonderd man ingezet, onder wie ME, agenten te paard en motoragenten, en een politiehelikopter. Zowel politie als gemeente kon vanochtend nog niet zeggen hoeveel de politie-inzet precies heeft gekost.