ACLU klaagt ministerie VS aan

Een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie heeft gisteren het ministerie van Volksgezondheid aangeklaagd wegens het uitgeven van belastinggeld aan een onderwijsprogramma dat het christelijk geloof promoot.

Volgens de aanklacht, ingediend in Boston (Massachusetts), meent de American Civil Liberties Union (ACLU) dat lesmateriaal van de organisatie Silver Ring Thing is ,,doordrongen met religie''.

Silver Ring Thing, dat seksuele onthouding voorstaat, laat tieners een contract ,,met God'' ondertekenen waarin ze beloven voor hun huwelijk geen seks te hebben. De jongeren krijgen vervolgens een bijbel cadeau en een ring met een inscriptie uit het Nieuwe Testament. Silver Ring Thing, volgens Amerikaanse kranten de snelst groeiende onthoudingsbeweging in de VS met meer dan 40.000 leden, ontving sinds 2003 meer dan een miljoen dollar aan federale subsidies. Dit jaar zal de organisatie 255.000 dollar krijgen.

,,De federale regering zou de religieuze indoctrinatie van leerlingen niet moeten onderschrijven'', zei Carol Rose, directeur van ACLU in Massachusetts tegen de krant The Washington Post. ,,De Silver Ring Thing is niets meer dan een vehikel om jongeren te bekeren tot het christelijk geloof.''

De ACLU wijst op een nieuwsbrief van de organisatie waarin staat: ,,Wie had ooit gedacht dat er een dag zou komen waarop de promotie van seksuele onthouding onder scholieren een gelegenheid zou zijn om het Goede Nieuws van het Evangelie te verspreiden.'' Silver Ring Thing benadrukt volgens de ACLU verder dat de missie om de Amerikaanse maatschappij `doordrenken' met een generatie jongeren die onthouding belooft alleen kan worden bereikt ,,door een persoonlijke relatie met Jesus Christus aan te bieden ''.

Silver Ring Thing en het ministerie van Volksgezondheid weigerden commentaar. De Amerikaanse regering geeft jaarlijks naar schatting 206 miljoen dollar uit aan organisaties die seksuele onthouding voorstaan.