Witlof-sinaasappel relish

Deze relish is kinderlijk eenvoudig te maken. Hij is ook zo veelzijdig dat u hem gerust in een grote hoeveelheid kunt maken omdat hij tot ongeveer een maand in een gesteriliseerde, afgesloten pot te bewaren is. Was in dat geval een of meer glazen potten van circa 5 deciliter inhoud met de deksels en zet ze in een pan kokend water. Laat circa 5 minuten in het kokende water staan. Schep de nog warme relish in de pot(ten), sluit ze goed af en laat afkoelen. Bewaar ze daarna in een koele, donkere kast of koelkast. Bewaar de relish na het openen van de pot in de koelkast.

Schep bijvoorbeeld een dun laagje relish op warme crostini of bruschetta en leg er een plakje gerookte eendenborst of gerookte kip op. Serveer anders met mooie gegrilde moten heilbot of kabeljauw, goudbruine kip van het spit of sissende braadworstjes van de barbecue.

Snijd de witlof bij en verwijder eventuele lelijke bladen. Snijd de struikjes dan in de lengte doormidden en vervolgens in de lengte in dunne repen. Snijd de repen overdwars doormidden. Schil met een dunschiller de sinaasappels zo dun mogelijk en verwijder eventueel het wit dat op de schil mee is geschild. Het wit geeft een bittere smaak. Pers het sap uit de sinaasappels.

Pel de ui en snijd hem overdwars doormidden. Snijd de ui in dunne plakken. Pel de teen knoflook en hak hem fijn. Verhit de boter met de olijfolie in een zware pan op een matig vuur. Schep er de ui en knoflook door en laat onder af en toe omscheppen 5 tot 10 minuten fruiten tot ze goudgeel beginnen te worden.

Schep de witlof, de sinaasappelschil, het sap, de tijm, suiker, wijn, het pimentpoeder en flink wat zout en peper door het ui-knoflookmengsel. Temper het vuur zo nodig zodat het mengsel heel zachtjes kookt. Laat 1 tot 1 1/2 uur sudderen, waarbij u regelmatig omschept tot het vocht bijna helemaal is verdampt en alles botergaar is. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.

Voor circa 6 deciliter:

750 gram witlof

2 sinaasappels

1 grote ui van circa 150 gram

1 grote teen knoflook

25 gram boter

1 eetlepel olijfolie

3 takjes verse tijm

75 gram fijne tafelsuiker

2,5 deciliter droge witte wijn

1/2 theelepel pimentpoeder

zout en vergemalen zwarte peper

    • Kim Maclean